Gyártósor Spórolva is lehetséges a prediktív karbantartás

Spórolva is lehetséges a prediktív karbantartás

autopro.hu/V.M. | 2022.04.29 13:18

Spórolva is lehetséges a prediktív karbantartás

Fotó: Benteler

A gyártásban alighanem már mindenki találkozott a prediktív karbantartás fogalmával. A megoldás számos előnnyel szolgál, drága mivolta azonban sok vállalatnak elérhetetlenné teszi. Ezen változtathat a megoldás szolgáltatásként igénybevétele.

Hirdetés

A szolgáltatásként nyújtott prediktív karbantartás előnyeinek teljes megértéséhez először azt érdemes áttekinteni, hogy milyen karbantartási metodikákat alkalmaznak jelenleg a gyártásban.

Az első a reaktív karbantartás. Itt a berendezés egészen meghibásodásig üzemel, tehát a karbantartás a hiba jelentkezése után történik. Ezzel a megközelítéssel ugyan kivédhetőek a felesleges leállások és alkatrészcserék, de elkerülhetetlenül tervezetlen, váratlan leállásokat eredményez.

A második a megelőző karbantartás, ami rendszeres időközönkénti karbantartást jelent. Ennek hátránya, hogy a rendszeres ellenőrzések alkalmával lehet, hogy végül semmit nem kell javítani vagy kicserélni, mégis termeléskiesést okoz. Emellett előfordul, hogy a rendszeres karbantartások ellenére is jelentkeznek meghibásodások, tehát a váratlan leállások problémáját nem lehet teljesen kiküszöbölni a módszerrel.

Az előbbi módszerek hiányosságaira reagálva az ipar a dolgok internetéhez és a mesterséges intelligenciához nyúlt megoldás reményében. Így jutott el a prediktív karbantartáshoz.

A prediktív karbantartás a gépek állapotának valós idejű figyelésén alapul olyan technológiákat használva, mint a pereminformatika, a dolgok internete és az adatelemzés. Amennyiben a szenzorok jeleiben valamilyen közelgő hibára utaló eltérés fedezhető fel, a karbantartók értesítést kapnak, lehetővé téve nekik, hogy még a meghibásodás előtt beavatkozzanak. A prediktív karbantartással elkerülhetőek a felesleges leállások, ezzel optimalizálható a működés, és növelhető a termelékenység.

A fő haszonélvezők

A prediktív karbantartás főleg a folyamatalapú gyártásban lehet hasznos – írja cikkében a Manufacturing Tomorrow. Mivel a folyamatalapú gyártásban a műveletek szorosan egymásra épülnek, egyetlen hibás gép is a teljes termelés leállását okozhatja, ami hangsúlyossá teszi a jó karbantartást.

A prediktív karbantartás különösen jó szolgálatot tehet többek között az acélgyártásban, a cementgyárakban, a bányászatban, a vegyipari üzemekben, valamint a petrolkémiai gyárakban.

A szokott előnyök alacsonyabb áron

A prediktív karbantartás, mint szolgáltatás koncepciója azért különleges, mert elérhetővé teszi a fejlett technológiák által kínált előnyöket anélkül, hogy az alkalmazónak komoly pénzügyi befektetést kellene végeznie.

Az alacsonyabb költséghez a prediktív karbantartás megszokott előnyei társulnak, mint például a gépek magasabb rendelkezésre állása, a dolgozókra veszélyt jelentő meghibásodások, valamint a tűzoltás jellegű hibajavítási beavatkozások elkerülése. Mindezek fokozzák a dolgozók morálját, valamint a rendelések pontosabb teljesítése által a cég hírnevét is javítják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink