Gyártósor Remek lehetőségeket biztosítanak a gyáraknak a privát hálózatok

Remek lehetőségeket biztosítanak a gyáraknak a privát hálózatok

autopro.hu/P.B. | 2021.03.22 13:21

Remek lehetőségeket biztosítanak a gyáraknak a privát hálózatok

Fotó: Pexels

A gyártással foglalkozó vállalatok a világon mindenhol igyekeznek adaptálni az IIoT alkalmazásait, hogy növeljék a gyártási folyamatok hatékonyságát és a produktivitást a különböző digitalizált és automatizált megoldásokkal. A nagyobb gyárak esetében a Wi-Fi hálózatok már nem bizonyulnak elegendőnek, de valójában a kisebbek számára is jó megoldás lehet a magán 4G LTE vagy 5G hálózat.

Hirdetés

Egyre több példa akad a világon a saját hálózattal rendelkező gyárakra. Ilyenek például a Mercedes, a BMW vagy a Bosch egyes üzemei, vagy a napokban díjazott Ericsson texasi gyára. Ezekben a lokációkban az a közös, az a nem publikus, azaz privát mobilinternet-hálózat. Nem feltétlen 5G, ugyanis vannak, akik 4G LTE hálózatot használnak.

A priváthálózatok ugyanolyan elven, ugyanolyan sugározással működnek, mint a publikus társaik, azonban itt egy meghatározott tulajdonos rendelkezik elsőbbséggel a hálózat használatában, vagy akár ő is tulajdonolja az adott frekvenciát – ezek a megoldások változóak, a lényeg, hogy csak egy szűk kör férhet hozzá a hálózathoz.

Akármilyen megoldást is alkalmaznak, a végeredmény az, hogy az adott hálózathoz a gyártók számos eszközt tudnak csatlakoztatni: okostelefonokat, laptopokat és bármi komplexebb, IIoT-s eszközt, ami képes a kapcsolódásra. Akár egész gyártósorok is csatlakozhatnak a priváthálózathoz.

Miért jobb a priváthálózat a Wi-Finél?

Először is a legfontosabb különbség, hogy a saját hálózatok sokkal biztonságosabbak. Természetesen ezeket is érhetik kiberbiztonsággal kapcsolatos támadások, de a saját SIM-kártyáról üzemeltetett és szabályozott hálózat biztonságosabb, mint egy mások által is hozzáférhető Wi-Fi kapcsolat.

Az 5G emellett sokkal nagyobb és gyorsabb adatforgalmat, még stabilabb elérést és minimális késleltetési időt biztosít. Ennek ellenére egyes szakértők szerint az IIoT teljes kiaknázásához még az 5G se elég jó hálózat.

A konkrét alkalmazási területek

A Machine Design című szaklap összegyűjtötte, mik a legfontosabb előnyei a priváthálózatoknak a gyártók szemszögéből. Az egyik legfontosabb előny, hogy így olyan alkalmazásokat is használhatnak, amik hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek össze a gyárt számos, akár több ezer eszközéről.

Az 5G segítségével üzemeltethetőek biztonságosan a kibővített valóságot használó alkalmazások, amiknek széles felhasználási köre van egy gyárban, többek között például az eszközök valós időben történő javítása.

Ide tartoznak még az AMR-ek, és minden más olyan technológiai megoldás a gyárban, aminek működéséhez (vagy a leghatékonyabb működéséhez) stabil és gyors internetelérésre van szükség.

Kiemelt Partnereink