Gyártósor Nyakunkon az Ipar 5.0

Nyakunkon az Ipar 5.0

autopro.hu/P.B. | 2021.10.16 04:21

Nyakunkon az Ipar 5.0

Fotó: OnRobot Blog

Az ipari forradalmak rendszerint építenek egymásra, és egyáltalán úgy valósulhatnak meg, hogy az előző forradalom vívmányait fejlesztik tovább, és aknázzák ki. Nem lesz ez másképpen az ötödik ipari forradalommal sem, ami dióhéjban a digitális technológiák eddiginél jóval szélesebb körű használatáról fog szólni.

Hirdetés

Az Ipar 5.0 célja, hogy az Ipar 4.0 által elhozott koncepciókat tovább bővítse a digitális technológiák szélesebb körű alkalmazásával. Ennek során az új forradalom célja, hogy kijavítsa a digitális technológia egyik legnagyobb csalódását, amely a vállalaton belüli egyenlőtlen alkalmazása – egyes területek sokkal inkább élvezhetik a digitalizáció előnyeit, míg más iparágak vagy akár cégen belüli területek nem sokat profitálnak közvetlenül a digitalizációból.

Tehát míg az Ipar 5.0 alkalmazások optimalizálják a költségeket és növelik egy-egy vállalat működésének hatékonyságát, a valódi hosszú távú előnye az innováció széles körű ösztönzése lesz az ötödik ipari forradalomnak. A technológia segítségével belemerülünk a vállalkozások nyilvántartási rendszerébe, átszervezzük a költségvetéseket, és így új módszereket fedezhetünk fel egy soha véget nem érő innovációs ciklushoz, és több (és jövedelmezőbb) bevételi forrást biztosíthatunk.

Nem tudni, hogy kezdődik

Hiába vagyunk az ötödik ipari forradalom küszöbén, nehéz megjósolni, hogyan alakul majd ez a forradalom – azt is kevesen gondolták az első gőzgépek alkalmazásakor, hogy egy generáción belül a közlekedést is ez a technológia fogja forradalmasítani.

A Manufacturing Global szerint a kollaboratív robotok tömeges megjelenésével indulhat ez a forradalom, azzal, hogy a robotok és az emberek közösen végzik a munkát, közösen oldják meg a felmerülő problémákat – hasonló a helyzet a mesterséges intelligenciával a gépi tanulás terén, ahol az emberek oktatják a gépeket.

Más lesz, mint a többi

A lap szerint eddig minden ipari forradalom a profitnövelésről és a versenyelőnyről szólt, az Ipar 5.0 viszont más lesz. Nem azért, mert nem származik anyagi előnye a cégeknek az új technológiák használatából, hanem azért, mert egy egészen új hozzáállást honosíthat meg ez a forradalom: az együttműködést.

Ez a különböző iparágak azon képessége, hogy együtt dolgozzanak, hogy megoldják azokat a hatalmas kihívásokat, amelyekkel emberi fajként és a Föld bolygóként szembesülünk.

Szembe kell néznünk az éghajlatváltozás és az erőforrások kimerülésének egzisztenciális kihívásaival, az elkövetkező ipari forradalom azt fogja tenni, amit más eddig nem tett: lehetővé teszi a világ vállalkozásainak összefogását, és elkezdi megoldani azokat a problémákat, amelyekkel a korábbi forradalmak ránk nehezedtek – véli a Manufacturing Global cikke.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken.

Kiemelt Partnereink