Gyártósor Ne ijedjünk meg az IIoT implementálásának nehézségeitől!

Ne ijedjünk meg az IIoT implementálásának nehézségeitől!

autopro.hu/V.M. | 2020.08.15 12:20

Ne ijedjünk meg az IIoT implementálásának nehézségeitől!

Fotó: Bosch Media Service

Az IIoT, vagyis az Ipari Dolgok Internete egyre újabb lehetőségekkel szolgál a termelési folyamatok során keletkező adatok gyűjtésére és alkalmazására. A működés optimalizálását lehetővé tevő megoldások egyúttal egyre olcsóbbá, illetve elérhetőbbé is válnak, ugyanakkor kiválasztásuk és implementálásuk nem egyszerű feladat, ami sokakat eltántoríthat használatuktól. Szerencsére azonban van megoldás a problémára.

Hirdetés

Mikor egy vállalat először kötelezi el magát az IIoT alkalmazása mellett, a megoldások sokfélesége, és a technológia összetettsége miatt rengeteg nehézséggel találhatják szembe magukat. A tisztánlátást – egyúttal az idő- és költségmegtakarítást – azonban a Machine Design szerint segíti, ha az IIoT szakértőknek a következő kérdéseket tesszük fel:

  • Az adatok továbbítása vezeték nélkül fog megvalósulni?
  • Az adatok megjelenítése egy helyi kezelőfelületen vagy egy telefonos applikáción fog történni?
  • Az adatok egy helyi vagy egy felhőalapú adatbázisban lesznek tárolva?
  • A kiegészítő adatokat is el fogja tárolni a rendszer?
  • Az új adatok mennyire lesznek kompatibilisek a már használt szoftverekkel?
  • Szükség lesz új adatelemzési módszer kidolgozásáras?
  • A különböző gépekből származó adatok egymástól elkülönítve lesznek gyűjtve?
  • A különböző üzemekből származó adatokhoz hozzá kell majd férni a távolból?

Egy pneumatikus rendszer esetében például egyértelmű, hogy a levegőszivárgásból eredő plusz költséget a felhasznált levegő mennyiségének, valamint az elektromos áram árának ismeretében tudjuk meghatározni. A kérdés az, hogy a levegőveszteséget milyen szenzort és szoftvert alkalmazva mérjük, és ennek eldöntésében segíthetnek a fentebbi kérdések.

És mi lesz, ha „hízásnak” indul a projekt?

Maradva az előbbi példánál, a szakértők tanácsolhatják, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében érdemes lenne a legfontosabb alkatrészek teljesítményét és állapotát is mérni. Az energiaveszteségen felül így már más dolgokat is tudni akarunk, a projekt tehát máris nagyobb léptékű, mint eredetileg volt, az ilyen változások pedig nagyon gyakoriak az új technológiák bevezetésekor.

A több érzékelővel persze a költségek is növekednek, ezzel együtt pedig az esetleges sikertelenség miatti kockázat is. Szerencsére azonban az IIoT megoldásokat általában modulárisra tervezik, emellett sok gyártó úgynevezett kezdő csomagokat is kínál, amik lehetővé teszik a technológia kicsiben történő kipróbálását, és a kockázat minimalizálását.

A pénzügyi oldal miatt sem kell aggódni

Még mielőtt azonban sor kerülne a kiszemelt megoldás tesztelésére, az elképzelések jóváhagyásához a menedzsmentnek ismernie kell a várható költségeket és hasznot. Az elvárt megtérülési ráta és minimális megtérülési idő ismeretében a szakértők a pénzügyi számítások elvégzésében is segítséget nyújthatnak.

A hatékonyságjavításra, illetve a meghibásodások előrejelzésére lehetőséget adó IIoT megoldások a közlejövőben sok OEM számára elengedhetetlenné válhatnak, ha meg akarják őrizni versenyképességüket. A koronavírus-járvány még fontosabbá tette ezeket a technológiákat, hiszen általuk a dolgozók a távolból, a személyes érintkezések minimalizálásával követhetik nyomon a gépek működését és háríthatják el a hibákat.

Kiemelt Partnereink