Gyártósor Megéri kiszervezni a CAD munkákat

Megéri kiszervezni a CAD munkákat

autopro.hu/P.B. | 2021.10.20 13:19

Megéri kiszervezni a CAD munkákat

A kép illusztráció. | Fotó: Facebook/CADstudio

A koronavírus-járvány hatására a kiszervezés kérdése előtérbe került, különösen a raktározás, anyagbeszállítás témájában – ezen a területen sokszor az tűnt a jobb megoldásnak, ha egy nagyvállalat inkább a saját kezébe vette az irányítást. A CAD tervezés esetében viszont éppen a kiszervezés lehet segítség.

Hirdetés

Számos hatása volt a mindennapi életre és a gazdaságra is a járványnak, ezek egyike az online kereskedelem népszerűségének egekbe szökése. Ugyan szerencsésebb országokban már nincsenek, vagy alig vannak járványügyi korlátozások, az online kereskedelem népszerűsége mégis magasabb maradt, mint a járvány előtt – sokan jöttek rá, hogy számukra kényelmesebb otthonról vásárolni.

Azok a vállalatok, amelyek az online kereskedelem hátterében dolgoznak – például a raktározással vagy szállítással foglalkozó cégek – új kihívással szembesültek: vagy újabb és újabb mérnököket kell felvenniük a CAD tervezés elvégzéséhez, vagy ki kell szervezniük a többletmunkát.

Ez a dilemma már évek óta fennáll a gyártók esetében, a logisztikai vállalatok azonban csak az elmúlt egy évben találkoztak vele – véli a Machine Design.

Nem bírták kapacitással

Az egyik legkomplexebb logisztikai vállalat, a Bastian Solutions futószalagokkal foglalkozó divíziójának vezető mérnöke, Chris Perry a Machine Design című lapnak elmondta, hogy sokszor 110 százalékos terheltséggel dolgozott a cég CAD mérnök csapata, és még közben is jöttek ilyen megrendelések. Mint mondta, végül arra jutottak, hogy kiszervezik ezeket a munkákat, aminek köszönhetően nagyobb lett a mozgásterük a hatéridőket illetően.

A Bastian Solutions esetében a CAD tervezés nagyon fontos elem, ugyanis a futószalag-rendszerek, amiket gyárt a cég, szinte minden esetben személyre szabott megoldásokat tartalmaznak. Perry kiemelte, hogy nehezen találtak megfelelő partnert.

Perry szerint a CAD technológia élvonalában maradni sok vállalat számára időigényes lehet, és gyakran kényelmesebb egy pillanat alatt jól képzett szakemberekhez fordulni anélkül, hogy végigmennének a toborzási és felvételi folyamaton.

Kihívások

Vannak kockázatok a külső szolgáltatónak történő kiszervezéssel a CAD tervezés esetében is. Ezek közül a legfontosabb talán, hogy egy külső vállalkozót engedünk be a cég hálózatába, ami gyakran kiskaput jelent a hackereknek.

A CAD mérnöki cégnek széles körű tapasztalattal kell rendelkeznie a bonyolult és gyakran egyedi termék-életciklus-menedzsment (PLM) és a termékadat-kezelő (PDM) rendszerekkel való együttműködésben is, amelyek 40–80 órás képzést igényelnek. Ezenkívül rendelkeznie kell egy zárt rendszerrel is, hogy minden munkát megfelelően ellenőrizzenek és jóváhagyjanak – írja a lap.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink