Gyártósor Maximális termelékenység a STARK.nullpontrendszerekkel

Maximális termelékenység a STARK.nullpontrendszerekkel

Csonka Szabolcs | 2023.10.16 13:21

Maximális termelékenység a STARK.nullpontrendszerekkel

STARK.classic HILMA központosítósatuval | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

A termékgyártás költségmegtakarítása elsősorban a munkadarabcsere, illetve a technológiai ciklusidők csökkentésére korlátozódik, viszont a gyorscsere rendszerek alkalmazásával hihetetlenül megnő a gépek gyártási kapacitása. Valamennyi szemlélet középpontjában a gazdaságos termékgyártás áll, épp ezért a munkadarab befogástechnika területén is új, racionális lépésekre, folyamatos fejlesztésekre van szükség.

A német Roemheld Group tagjaként, a Stark által kifejlesztett gyorscserélő rendszerek elősegítik a rugalmas és automatizált gyártást, számtalan megoldást nyújtanak a készülékcsere idők és költségek csökkentésére, ezzel megnövelve a gép termékkibocsátó kapacitását.

A vállalat kizárólag innovatív és komplex megoldásokban gondolkodik, legyen szó mechanikus, pneumatikus, hidraulikus, vagy akár már elektromos rendszerről. Kiváló minőségű acélötvözetű alapanyagok szavatolják a hosszú élettartamot és kopásállóságot.

A Stark nullpont befogórendszereivel maximumra növelhető a termelékenység, a beállítási és ellenőrzési művelet kiiktatásával több idő jut magára a gyártásra. A nullpont befogórendszerrel a gyártóberendezéseken akár még a betanulók is el tudják végezni a felszerelési munkákat. Ezzel csökkennek a felszerszámozási költségek, és több gép egyidejű felszerelése válik lehetővé. Nagyfokú rugalmasság jellemzi, mely a megmunkáló központok maximális kihasználtságát teszi lehetővé.

Sokoldalúság: STARK.classic

A STARK.classic megoldást jelent manuális, félautomata, vagy akár teljesen automatizált palettacserélő rendszerek esetében is. Az évek során jól bevált nullpont befogórendszer a STARK termékcsalád legátfogóbb és legsokoldalúbb gyorscsere rendszere. Háromféle méretosztályban készül, 10, 20 és 30 kilonewton behúzó erő mellett. Alkalmas egyedi darabokra, illetve kis- és nagysorozatú termékgyártásra. Ismétlési pontossága <0,005, különböző paletták esetén is a max. 0,01-os visszaállási pontosság garantált. A robusztus kialakítás, illetve alacsony beépítési magasság és változatos befoglaló méretek mellett alkalmas kis- és nagyméretű készülékek gyors cseréjéhez. Közvetlen munkadarab befogással ötoldalú megmunkálást tesz lehetővé. Integrált forgács lefúvatás és opcionális hűtőfolyadék elvezetés, továbbá opcionális felfekvés, rögzítettség és pozíció ellenőrzés jellemzi, akár szennyeződésre érzéketlen központi reteszelő rendszerrel ellátva. A rendszerhez optikai lekérdező is integrálható, amellyel vizuálisan ellenőrizhető a megfelelő rögzítési állapot.

Behúzás – pozícionálás – befogás – oldás - kiemelés: mindez egyetlen palettaelembe integrálva.

A behúzó csapokat a rugóerő (tányérrugó) folyamatosan behúzott állapotban tartja, ezáltal nem keletkezik vibráció, amely a megmunkált felület minőségét befolyásolná, így a szerszámok élettartama látványosan meghosszabbodik. A speciális rögzítő csap - alakjának köszönhetően - az illesztékből történő kiemelés során nem akad fenn, nem sérül meg, és nem deformálódik. A munkadarab, vagy a készülék minden további nélkül akár ferde helyzetben is ki- és berakható. Az illesztékbe való behúzás és az onnan való kilökés pedig automatikusan megy végbe. A csapok pozicionálása átmerőn történik, amely precízebb és tartósabb, mint egy kúpos pozícionálás. Egyszerűen szerelhető, ezáltal könnyen tisztítható és karbantartható.

STARK.classic levegő lefúvatással és orientáló csapokkal

STARK.classic levegő lefúvatással és orientáló csapokkal | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

STARK.easyclick – azonnal bepattan, energiafelhasználás nélkül

Egy kattanás és tart. Ez jellemzi a STARK.easyclicket, amely egy mechanikus gyorscsatlakozó egység. Energiafelhasználás nélkül azonnal rögzít és stabilan fog. Kioldásához csak egy 3-8 bar levegőnyomás szükséges, amelyet alaplapon vagy közvetve a házba csavarva tudunk csatlakoztatni. A STARK.easyclick a többtengelyes megmunkálás támogató eszköze, mechanikus rögzítésével az automatizált rendszerek, robotok kiegészítő eleme. A befogó készülékek rögzítése mellett, egyedi feladatoknál kihasználható gyorsasága, például egy gyorscsatlakozó rendszer részeként. A gyors befogási idő (egy kattanás), mellet az oldási ideje sem több mint 0,1 másodperc, amely az automatizált gyártósorok jelen elvárásait elégíti ki. Rendkívül kompakt felépítésű, a ø85 milliméteres egység kis helyigényű. Rövid 12 milliméteres behúzó csapja pedig rövid kiemelési utat igényel. Készülék orientáció az egységbe integrálható (előkészítve) pozícionáló csapon keresztül lehetséges és opcióként a pozíció-lekérdezés is megoldott. Az integrált furat pedig a levegős tisztítást biztosítja.

Technikai adatok:

  • Mérete: ø85 milliméter
  • Befogóerő: 5 kilonewton
  • Tartóerő: 10 kilonewton
  • Oldási idő: <0,1 másodperc
  • Befogási idő: Azonnal
  • Ismétlési pontossága: <10 mikron
  • Súlya: 0,62 kilogramm
Gyorscsatlakozó STARK.easyclickkel

Gyorscsatlakozó STARK.easyclickkel | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

További információkért kattintson ide.

Csonka Szabolcs értékesítési vezető

GIMEX-Hidraulika Kft. - a ROEMHELD csoport hivatalos partnere

[email protected]

www.gimex.hu

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink