Gyártósor Már az űrben az első 3D nyomtatott fém alkatrész

Már az űrben az első 3D nyomtatott fém alkatrész

autopro.hu/Sz.K. | 2024.02.11 12:23

Már az űrben az első 3D nyomtatott fém alkatrész

Fotó: Pexels

A 3D nyomtatás térnyerése sok területen képes segíteni és megkönnyíteni a munkát. A házak építése vagy az egészségügyben való használatán kívül már az űrben is hasznosítható a technológia.

A francia AddUp vállalat és az Airbus Defense & Space együttműködve bejelentette, hogy az űrbe küldik az első fém 3D nyomtatót. Ez lehetővé tenné a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található pótalkatrészek elkészítését. Az első, Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által hitelesített, 3D nyomtatással készült gyomorszonda is napvilágra került, ami példátlan eredmény az orvosi ágazatban. Említésre méltó a Boston Micro Fabrication növekedése, a szubmikron 3D nyomtatás és Európa legnagyobb 3D nyomtatott házának elkészülte.

Már az űrben is fémet nyomtatnak

A fém 3D nyomtatási megoldásokat gyártó AddUp bejelentette, hogy 3D nyomtatót szállít az űrbe az Európai Űrügynökségnek, ami megmunkálható fémet képes előállítani. A vállalat az Airbus Defense & Space vállalattal együtt olyan egyedi fém megoldást fejlesztett ki, amely képes alkatrészek tervezésére mikrogravitációs körülmények között a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A 2016-ban megkezdett projekt mérföldkövet jelent az űrkutatásban. A gépet a tervek szerint a Columbus tudományos modul fedélzetére telepítik, amely négy alkatrész gyártását teszi majd lehetővé. Ezeket aztán elemzés céljából visszaszállítják a Földre, a cél pedig az, hogy a fém additív gyártása életképessé váljon az űrben. Ez számos lehetőséget nyithat meg az űrhajósok számára, beleértve a pótalkatrészek igény szerinti gyártását is.

3D nyomtatással készült orvosi eszköz alkalmazása

A Triastek globális vezetőnek számít a 3D nyomtatású gyógyszerek területén. A cég bejelentette, hogy 3D nyomtatott gyomorszondás eszköze megkapta az FDA engedélyét. A T22 nevű modell lett az első 3D nyomtatott gyomortartó eszköz, amely megkapta ezt a minősítést. Az alkatrész a Triastek saját olvadék extrudálási és mikroinjekciós öntési (MED&MIM) eljárásával készült. Ez a fejlesztés előnyös lehet a pulmonális artériás hipertónia és a krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia kezelésében.

A T22 csökkentheti a beadás gyakoriságát napi egyszeri adagolásra, egyszerűsítve ezzel az adagolási rendet és javítva a kompatibilitást. A jóváhagyást követően a Triastek közölte, hogy a termékfejlesztés felgyorsítása érdekében klinikai vizsgálatok indítására készül a T22-vel.

Lehetséges a szubmikronos 3D nyomtatás

Az ETH spin-off Scrona technológiája az Avantama anyagaival kombinálva alkalmasnak bizonyult a 3D nyomtatásra szubmikronos méretarányban a MicroLED kijelzők gyártásához. Az Avantama nagy teljesítményű, nagyon magas abszorpciós együtthatóval rendelkező kvantumpont tintákat gyárt, amelyek különösen jól illeszkednek a Scrona 3D nyomtatási eljárásához. Eközben a Scrona elektrohidrodinamikus (EHD) tintasugaras technológiája lehetővé teszi a nagy viszkozitású tinták feldolgozását. A viszkozitás jóval magasabb lehet, mint a hagyományos nyomtatófejek esetében.

Az EHD technológiával az anyag nem csöpög a fúvókából, hanem kivonódik belőle, így mikrométeres felbontás érhető el. Ez teszi az eljárást különösen vonzóvá a félvezetők és mikrokijelzők gyártása szempontjából.

A többi gyártóval ellenben a BMF sikeres évet zárt

A Boston Micro Fabrication, amely az ultranagy pontosságú alkalmazásokhoz kifejlesztett mikroméretű additív gyártási megoldásairól ismert, bejelentette, hogy a mérföldkőnek számító 2023-as év után harmincszázalékos éves növekedést ért el. Miközben az AM-piacon sokan küszködnek, a BMF – mint írja – szárnyal.

John Kawlo, a BMF vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „A globális szinten és a 3D nyomtatási iparág számára is kihívásokkal teli gazdasági környezetben nagyon büszkék vagyunk az elmúlt évben elért eredményekre, amelyekkel segítjük ügyfeleinket abban, hogy kitoljuk a technológiánkkal elérhető határokat. És bár ez a siker főleg a csapatunk erőteljes munkájának tudható be, nagyrészt a termékpiacra való összpontosításunknak és annak a ténynek is köszönhető, hogy egy nagy értékű, differenciált üzletágat építünk.”

Európa legnagyobb 3D nyomtatott háza

Elkészült Európa legnagyobb 3D nyomtatott háza. A németországi Heidelbergben található ház nyomtatása 170 órát vett igénybe a Heidelberg Materials által kifejlesztett speciális beton felhasználásával. A tulajdonosoknak nem volt könnyű dolguk, hogy a ház hullámzó formájára tetőt illesszenek.

A nehézségek ellenére a projekt mostanra befejeződött, és a héten átadták a kulcsokat. A Heidelberg iT informatikai vállalat fog beköltözni az épületbe. A 3D nyomtatott ház az otthoni 3D nyomtatás kísérleti projektjének tekinthető – írja a 3Dexpress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink