Gyártósor Könnyen hackerek áldozatává válhatnak az ipari robotok

Könnyen hackerek áldozatává válhatnak az ipari robotok

autopro.hu/D.Á. | 2020.08.19 11:23

Könnyen hackerek áldozatává válhatnak az ipari robotok

Fotó: Pexels

Gyártsanak bármit az okostelefonoktól a repülőgépekig, a modern gyárak nagymértékben támaszkodnak robotokra és egyéb automatizált gépekre. Ezek ugyan számos előnyt kínálnak, azonban egy kutatás szerint súlyos hátulütőik is akadnak: ilyen például a kétes kiberbiztonság.

Hirdetés

Elavult rendszerek, naprakész hackerek

A „Zsivány Automatizálás: Sebezhető és Rosszindulatú Kód az Ipari Programozásban” című beszámoló szerint rengeteg ipari robot és automata rendszer üzemel elavult programnyelvekre alapozva, melyek tervezési hibáik miatt nem biztonságosak.

A multinacionális, kiberbiztonsággal és védelemmel foglalkozó vállalat, a Trend Micro és Olaszország legnagyobb műszaki egyeteme, a Politecnico di Milano által összeállított beszámoló felvázolja, hogyan élnek vissza a hackerek az internethez kapcsolódó robotok és automata berendezések sebezhetőségével, hogy megzavarják a gyártósorokat és ellopják a cégek szellemi tulajdonait.

A kutatás arra is rávilágít, miért nem tudja az ipari automatizálás észlelni és megelőzni a hasonló visszaéléseket. Az egyik ok, hogy több, nagy számú ipari robotot működtető programot évtizedekkel ezelőtt fejlesztettek ki, illetve a nagy fokú testre szabott működés miatt nehéz az egyedi hibákra átfogó megoldást találni.

A hibák visszafejtése kínál megoldást

A kutatók egy korábban nem látott applikáció-csoportra bukkantak, melyet a világ egyik legnagyobb ipari robotokat gyártó cége, az ABB adott ki. Az applikációkat – melyek az ABB saját, Rapid névre hallgató programnyelvén íródtak – a kutatók visszafejtették, hogy kiderüljön, tartalmaznak-e kihasználható gyenge pontokat. Az egyik ABB robotok által futtatott program megbukott a teszten, ennek feltörését a Trend Micro egy videóban is bemutatta, az ABB pedig azóta orvosolta a problémát.

A Trend Micro szoros együttműködésben áll a Robot Operációs Rendszerek Ipari Konzorciumával, hogy közösen javaslatokkal álljanak elő a területen felmerülő gyenge pontok kihasználhatóságának visszaszorítására – írta meg a The Manufacturer.

Kiemelt Partnereink