Gyártósor Ilyenkor érheti meg moduláris rendszereket használni

Ilyenkor érheti meg moduláris rendszereket használni

autopro.hu/P.B. | 2020.05.08 10:49

Ilyenkor érheti meg moduláris rendszereket használni

Fotó: Beewatec

A moduláris rendszerek előnyei közé tartozik a rugalmasság, a versenyképesség, a költséghatékonyság és az, hogy néhány alap alkatrészből számos végtermék állítható össze. Az egész rendszer a legóhoz hasonlítható, praktikusságát és előnyeit tekintve.

Hirdetés

Jakob Dück, a Harting szakértője szerint a moduláris rendszerek előnyeit a legkönnyebben úgy lehet bemutatni, ha a rendszert a népszerű játékhoz, a legóhoz hasonlítjuk: számtalan terméket lehet alkotni néhány egyszerű, egymáshoz csatlakozó alkotóelemből.

Viszont a moduláris rendszerek természetesen ennél fejlettebb rendszerek, olyan, mintha különböző rendszerekhez, termékekhez saját legókat terveztek volna.

Szükség van szabványokra

Miután az egyes ipari termékek alkatrészei több ezer, akár több millió különböző helyen készülnek, szükség van szabványokra ahhoz, hogy ezek az elemek egységesen felhasználhatóak legyenek az ellátási láncokban. Az egységesítésre költségtakarékossági okokból, és hatékonysági megfontolásokból is igény mutatkozott, így alakultak ki a különböző szabványok.

A moduláris rendszereknek köszönhetően a szabványoknak megfelelő gyártás sokkal egyszerűbb.

Mikor éri meg moduláris rendszerekre váltani?

Érdemes megvizsgálni, hogy a meglévő rendszer átalakítása milyen költségekkel járna, illetve azt is, hogy milyen mértékben lehetséges a gyártósor modularizálása. Figyelembe kell venni a jövőben szolgáltatás összes aspektusát, hiszen a változás minden területet érinthet – írja a MachineDesign.

A moduláris rendszerek hatékonyabb és gyorsabb gyártási folyamatokat eredményezhetnek. Jó példa az autóipar, ahol az egyes alvázak, motorok, tengelyek és sebességváltók számos modellben felhasználhatóak, más gyártók termékeiben is.

Kiemelt Partnereink