Gyártósor Így növeli a termelőkapacitást a gépi tanulás

Így növeli a termelőkapacitást a gépi tanulás

autopro.hu/V.M. | 2021.10.15 04:20

Így növeli a termelőkapacitást a gépi tanulás

Fotó: Seat Media Center

A gyártóvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a keresletet nem tudják időben kielégíteni, mert nem rendelkeznek megfelelő termelőkapacitással. A probléma legkézenfekvőbb megoldásának új üzemek építése, valamint új gépek költséges és időigényes beszerzése tűnik, megfontolandó ugyanakkor a gépi tanulás bevezetése is.

Hirdetés

A gépi tanulással javítható a folyamatok hatékonysága, azáltal pedig a kapacitás akár ötödével is nőhet, miközben az anyaghasználat négy százalékkal mérsékelhető. A Manufacturing Tomorrow áttekintette, hogy a technológia milyen területeken és módokon segítheti a kapacitás növelését.

Az elhasználódás felmérése és lassítása

A gépi tanulással figyelemmel kísérhető a gyártásban használt berendezések teljesítménye, hogy az elkészült termékek kibocsátása hogyan változott az idő folyamán, egyúttal lehetővé teszi annak meghatározását, hogy a gépet mikor érdemes lecserélni egy újra a termelékenység szinten tartása érdekében.

A gépi tanulás egyik legismertebb felhasználási módja a prediktív karbantartás, azonkívül azonban a folyamathibák javítására és a berendezések élettartamának kitolására is alkalmas. Az Az acélgyártásban például a gépi tanuláson alapuló elemzésből egy menedzser láthatja, ha a kemencét rendszeresen túlzottan felmelegítik a rozsda eltávolítására, ezért célszerű megemelni a hőkezelés előtti savas fürdő hőmérsékletét, ezáltal akár éveket adva a kemence élettartamához.

Minőségellenőrzés

A gépi tanulást automata, gépi látáson alapuló minőségellenőrzéssel kombinálva csökkenthető a selejtszám, azáltal pedig a rendelkezésre álló termelőkapacitás jobban kihasználható. A rögzített képeket a gépi tanulási algoritmus önállóan képes elemezni, feltárva a hibákat, illetve azok előfordulásának gyakoriságát.

A kihasználtság javítása

A termékek készítése több egymásra épülő lépésből áll, amik elvégzésének minősége közvetlenül befolyásolhatja az utánuk következők sikerességét. Több gyártási művelet adatait együttesen elemezve a vállalatok átfogó képet kaphatnak berendezéseik teljesítményéről, és megtudhatják, hogy hol és milyen beavatkozást végezhetnek annak érdekében, hogy a gyártás egy későbbi szakaszában növeljék a kapacitást.

A dolgozók termelékenységének növelése

A gépi tanulás még az élő munkaerő termelékenységének feljebb tornászásában is jól jöhet. Ez a dolgozók teljesítményének egyenkénti megfigyelésével lehetséges, amivel láthatóvá válik, hogy kiknek van szüksége képzésre. A gépi tanulással például mérhető és összevethető, hogy az egyes munkások egy műszak alatt hány terméket szereltek össze.

Bár ez egy valamelyest elméletibb felhasználási mód, a gépi tanulással az is megállapítható, hogy a gyártósor munkahelyei közül egy munkás hol dolgozhat a legtermelékenyebben a képzettsége és korábbi munkavégzési adatai alapján.

A fentebb leírtak csupán néhány példával szolgálnak arra, hogy a gépi tanulás hogyan javíthatja a gyártási folyamatokat, a technológia fejlődésével pedig a jövőben további alkalmazási lehetőségek fognak megnyílni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink