Gyártósor Így növelhető a munkahelyi biztonság

Így növelhető a munkahelyi biztonság

autopro.hu/P.B. | 2022.02.02 16:20

Így növelhető a munkahelyi biztonság

Fotó: Pixabay

A munkahelyi balesetek legrosszabb esetben végzetesek lehetnek, vagy helyrehozhatatlan károkat okozhatnak, valamint peres eljáráshoz is vezethetnek a cég ellen. Ezért a vállalatoknak stratégiát kell kidolgozniuk annak biztosítására, hogy a munkahely biztonságos legyen minden alkalmazott számára.

Hiába a technológiai fejlődés, manapság is komoly kihívásokat jelentenek a munkahelyi balesetek – lényegében bármelyik országban. A feldolgozóipar különösen kitett ennek a problémának, az építőipar mellett az egyik leginkább érintett ágazat.

Az ITM adatai szerint Magyarországon 2020-ban 20.366 munkahelyi baleset történt, ennek több mint harmada, 7707 eset a feldolgozóiparban történt. Ebből 64 baleset volt végzetes, melyből hat haláleset esik a feldolgozóiparra. 2021 első felében 9443 munkahelyi baleset történt hazánkban, ebből harminc volt halálos kimenetelű. A gyártásban 3690 baleset történt öt halálos áldozattal.

Az Egyesült Államokban 2020-ban 4764 halálos munkahelyi baleset történt. Luke Goodwin, a FlexQube tartalommarketingért felelős menedzsere három alapvető tippet ad a gyártási és raktározási létesítmények biztonságának növeléséhez a Manufacturing Global hasábjain.

Megfelelő berendezések használata

Banálisnak tűnik, de egyáltalán nem mindig valósul meg a megfelelő eszközök használata még az Egyesült Államokban sem. A munkáltatóknak biztosítaniuk kell az alkalmazottak számára a megfelelő és korszerű eszközöket, berendezéseket és gépeket. A raktározási berendezések lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy biztonságosan végezhessék el feladataikat. Ezenkívül az egyéni védőeszközök (sisakok, kesztyűk, csizmák és hasonló kiegészítők) kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkavállalók védelmében és sérüléseik megelőzésében.

A korlátok és sorompók kulcsfontosságúak annak biztosításában, hogy bizonyos területekhez csak képzett alkalmazottak férhessenek hozzá. Gondoskodni kell a vágóberendezések és egyéb veszélyes gépek biztonsági berendezésekkel való ellátásáról is.

A fentiek mellett a rendszeres karbantartás is fontos, hiszen egy megfelelően működő gép kisebb eséllyel okoz balesetet, mint egy hibás berendezés.

Képzések és oktatások

A biztonsági protokollokkal kapcsolatos rendszeres képzés létfontosságú, függetlenül attól, hogy a munkavállaló szakértő vagy tanuló. A biztonsági irányelvek folyamatosan változnak, ezért a dolgozók rendszeres képzésére van szükség.

Ezenkívül néhány munkahelyi sérülés a gépek, berendezések és szerszámok helytelen használatából ered. Az alkalmazottak a gépeket mindig csak rendeltetésüknek megfelelően használják, és be kell tartaniuk a gyártó utasításait!

A munkaadóknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden munkavállaló megfelelő képzésben részesüljön a gépek és berendezések használatára vonatkozóan. Csak képzett személyzet kezelheti a gépeket.

Fontos a megfelelő üzemtervezés is

A megfelelő padlóelrendezés és üzemtervezés csökkentheti a biztonsági kihívásokat. Például a csúszásgátló padlóburkolat elengedhetetlen, különösen azokban a létesítményekben, ahol gyakran kezelnek folyadékot.

A biztonságos üzemelrendezés része a mérgező, gyúlékony és veszélyes anyagok megfelelő tárolása, ezenkívül az üzem kialakításának megfelelő szellőzést kell biztosítania. Az olyan berendezések, mint az ipari porszívók, szintén segítenek megszabadulni az olyan anyagoktól, amelyek hosszú távú egészségügyi problémákat okozhatnak.

Járványidőszakon kívül sem jó a tömeg

Goodwin felhívja rá a figyelmet, hogy a zsúfolt munkahely a balesetek kockázatát is növeli. A jól szervezett és áttekinthető munkahely drasztikusan csökkenti a balesetek valószínűségét. Ügyelni kell a kijáratok és a menekülési útvonalak biztosítására.

A gyakori ergonómiai kockázatok közé tartozik a törzs hajlítása és elcsavarodása, ami izomfeszültséghez vezet. A munkaadók beruházhatnak robotrendszerekbe, hogy automatizálják az ismétlődő feladatokat. Ezenkívül a nagy teherbírású ipari kocsik segíthetnek a nehéz anyagok kezelésében, és csökkenthetik a mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázatát.

A vezetőknek meg kell találniuk a megfelelő stratégiát a gyártólétesítmények és a raktárak biztonságának javítására, a dolgozóknak pedig tisztában kell lenniük a gyakori veszélyekkel és kihívásokkal – írja a Manufacturing Global.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink