Gyártósor Így néz ki a gyártás járványhelyzet utáni forgatókönyve

Így néz ki a gyártás járványhelyzet utáni forgatókönyve

autopro.hu/E.L. | 2020.10.14 15:21

Így néz ki a gyártás járványhelyzet utáni forgatókönyve

Fotó: Bosch Rexroth Press

Az amerikai feldolgozóipar jelentős rövidtávú intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy működőképes maradjon a COVID-19 ellenére is. Amióta márciusban számos állam karantént rendelt el és elkezdődött az egyéni védőeszközök készletének megcsappanása, inspiráló történetek terjedtek el arról, hogy kis vállalkozások és gyártók hogyan szervezték újra magukat a fontos ellátmányok előállítása és járvány elleni küzdelem jegyében.

Hirdetés

Számos gyártó inkább a jövőre fókuszáló intézkedéseket hoz, átmeneti átállás helyett. A legtöbb stratégiájuk összhangban áll az Ipari Dolgok Internete (IIoT) trendjével, ami egy agilisabb jövő felé tereli a feldolgozóipart. A járvány következtében számos előrelátó vállalkozás a tervek megvalósítását helyezi előtérbe, vagy megnöveli az IIoT beruházásokat. Noha nehéz megtalálni a kiadásokkal kapcsolatos nyers adatokat, a legmagasabb körben mozgó vezetők, például a Microsoft IoT-alelnöke Rodney Clark a közelmúltban így fogalmazott:

„Az időm nagy részét jelenleg azzal töltöm, hogy a COVID következtében megjelent újítások monitorozásán, felderítésén dolgozom, mint például az üzleti automatizálás, a társadalmi és munkahelyi elkötelezettséget mérő projektek. Mindezek teszteléséhez és bevetéséhez normál helyzetben valószínűleg 18 hónap kellett volna – mi két-három hét alatt vezettük be ezeket az újításokat, ami számunkra is újdonság.”

Az IIoT trendek hosszú távú lehetőségei

A IIoT adaptálása határozza meg a technológia fejlődésének ütemét és trendjeit az elkövetkezendő időszakban, így érdemes megvizsgálni, hogy a szélesebb körben használt alkalmazások milyen előnyökkel járhatnak az egész ipar számára.

Az automatizálás fontossága

Mivel a járványhelyzet előtérbe helyezte a munkaerő sebezhetőségének problémáját, a gyártók új módszereket keresnek a folyamatok automatizálására, így csökkentve a kézimunka terhét. Nem arról van szó, hogy lecserélik az alkalmazottakat, hanem olyan eszközöket biztosítanak számukra, amik segítik őket a hatékonyabb munkavégzésben és különböző feladatokra való fókuszálásban.

A jövőben az IIoT-ot használó gyárak és üzemek dinamikusan tudnak majd alkalmazkodni a munkaerő létszámának ingadozásaihoz. Ha járványhelyzet vagy természeti katasztrófa következne be, a részlegesen automatizált gyárak előnyösebb helyzetben lesznek. Úgy tudják majd alakítani a munkaidőt, hogy a dolgozók szakaszos váltásokban teljesíthessék minden feladatukat, így elkerülve az egymással való érintkezést.

A régi gépek átalakítása az online használatra

A járvány idején a gépeket, préseket, vezetékeket, szállítószalagokat és kukákat szenzorok és más IoT-képes eszközök segítségével hoztak online térbe. Ez a felszerelés eddig digitálisan „szunnyadt” – elvégezte a munkáját, de az adatok helyileg megakadtak vagy egyáltalán nem kerültek rögzítésre. Most a vezetők egy távolból történő bejelentkezést követően meg tudják nézni az egész működési állapotot és valós idejű döntéseket hozhatnak és változtathatnak a gyártási folyamaton.

A régebbi gépek digitalizálása rengeteg új adat elérését teszi lehetővé. Az új IIoT fejlesztések részeként a gyártók az adatkutatásba, a mérnöki tudományokba és az ezek elemzéséhez szükséges üzleti eszközökbe fognak fektetni. Az egyik lehetséges felhasználása ennek a technológiának a prediktív karbantartás, aminek segítségével a boltok tulajdonosai betekintést nyerhetnek a gépi alkatrészek és fogyóeszközök kopásába. Így a karbantartás kevesebb időt igényelne, ezzel növelve a produktivitást.

Nézzünk a működés mögé!

Az IIoT-alkalmazások túlmutatnak a gyártók fizikai teljesítményének javításán. A berendezéseket az ERP-khez és más rendszerekhez csatlakoztatva a gyártók automatizálhatják az olyan folyamatokat, mint a megrendelések kezelése, a teljesítés és a számlázás, mindezzel lehetővé téve, hogy sokkal hatékonyabbak legyenek.

A IIoT gyártásra gyakorolt hatásának következő iterációja talán nem olyan könnyen mérhető, de jelentős változás a korábbiakhoz képest. Eddig a gyártás nagy része megérzésen, tapasztalaton és az ügyfelekkel fennálló szoros kapcsolaton alapult. Noha ez a jövőre nézve is igaz lesz, a jobb elemzés és az MI támogatása gondoskodik az adminisztrációról, így az értékesítés és az ügyfélszolgálat segíthet az ügyfelek átfogóbb megismerésében.

A gyártók rövid távú IIoT befektetései a vírus alatt arra utalnak, hogy az ipar hatékonyabb és agilisabb jövőre számíthat. Ha a korai sikereket vesszük alapul, akkor ezek a változtatások kétségtelenül állandó részei lesznek a gyárak működésének – számolt be a Forbes.

Kiemelt Partnereink