Gyártósor Így érdemes automatizálni

Így érdemes automatizálni

autopro.hu/P.B. | 2022.08.24 07:23

Így érdemes automatizálni

Fotó: Kuka

A gyártásautomatizálás napjainkban átalakítja az ipart, sok szakemberben merül fel a kérdés: hogyan kezdhetné el az automatizálást, vagy hogyan bővítheti jelenlegi rendszereit. Az automatizálást igénylő gyártási folyamatok azonosítása bármely üzemben a kihívások és megoldások összehangolásáról szól.

Hirdetés

Az automatizálásnak számos előnye van a gyártásban (is): a hatékonyság, a termelékenység és minőségellenőrzés egyaránt javítható vele. Az automatizált folyamatok segíthetnek optimalizálni a gyártóüzemeket, így azok csúcsteljesítményen pörögve állíthatnak elő kiváló minőségű termékeket, mindezt minimális pazarlás mellett, az állásidő minimalizálásával.

Értelemszerűen ott éri meg automatizálni, ahol a folyamatok lassan vagy nem hatékonyan működnek. Ez üzemenként és szegmensenként eltérő lehet, de van néhány egyértelmű közös mutató, amire figyelni kell.

Mikor automatizáljunk?

A gyártásautomatizálás egyszerű példája egy autógyártó üzem, mivel az autógyártás folyamata általában ugyanazt az általános eljárást követi: az alapanyagok megérkeznek az üzembe, ahol szétválogatják és átvizsgálják azokat. Az autó minden alkatrésze külön-külön készül, mindegyiket legyártják, hegesztik és lefestik, majd az autó karosszériájára szerelik, és beszerelik az autó belsejét is. Végül egy kész jármű gördül le a futószalagról.

Ennek a folyamatnak gyakorlatilag minden egyes lépése automatizálható. Ugyanakkor nem a legjobb ötlet egyszerre mindent automatizálni: ehelyett a vezetőknek gondosan elemezniük kell minden egyes lépést.

Ez az elemzés megmutatja, hol kell javítani a dolgokon. Például előfordulhat, hogy a hegesztési folyamat szűk keresztmetszetet hoz létre, mert az üzemben nincs hivatásos hegesztő. Ez potenciálisan megoldható automatizálással, különösen hegesztőrobotokkal – írja a Manufacturing Tomorrow.

Tippek a jó döntéshez

Az automatizálást igénylő gyártási folyamatok szinte mindig azok, amelyek jelenleg hátráltatják az üzemet, érdemes tehát a leggyengébb láncszemmel kezdeni. A gyártóüzem vezetőinek némi kutatást és elemzést kell végezniük üzemük jelenlegi állapotáról, mielőtt belemerülnének az automatizálásba.

Minden munkafolyamatot nyomon kell követni, adatokat kell gyűjteni és persze nem árt informálódni a kompetens személyzetnél az egyes területek dolgozói létszáma felől sem.

Szakmai hiányosságok és munkaerőhiány

A munkaerőhiány globális szinten jelen van, különösen a képzett dolgozókból áll rendelkezésre túl kevés – akár az Egyesült Államokról, akár Németországról vagy Magyarországról van szó. Így aztán ha a meglévő alkalmazottak csúcsteljesítmény mellett dolgoznak is, nem lesznek képesek lépést tartani az elvárásokkal, ha pedig túlhajszolják őket, az csak ront a helyzeten.

Ha a szakképzettség hiánya és a munkaerőhiány problémát jelent, akkor a kollaboratív robotok nagyszerű automatizálási megoldást kínálnak. Ezek olyan robotok, amelyeket úgy terveztek, hogy biztonságosan együtt dolgozzanak az emberekkel.

Ahol sok a hiba

Az automatizálást igénylő gyártási folyamatok másik kulcsfontosságú mutatója a magas hibaarány – vagyis ott érdemes automatizálni, ahol sok a hiba a folyamatokban. Például egy üzemvezető észreveheti, hogy a csomagolási folyamata az átlagosnál lassabban működik, és a becsültnél sokkal több műanyagot és kartont használnak fel.

A félautomata vagy akár teljesen automata gépek növelik a hatékonyságot, és segítenek biztosítani, hogy a csomagolási folyamat legalább egy része egyenletesebb és pontosabb legyen. Ezt követően az üzemvezető robotokkal bővítheti a csomagolási osztályt. A robotok önállóan csomagolják az egységeket a dobozaikba, majd egy automata ragasztó- vagy lezárógépen keresztül továbbítják azokat.

Szűk keresztmetszetek

Az automatizálást igénylő gyártási folyamatok harmadik típusát a szűk keresztmetszetek jelentik. Bármely területen a szűk keresztmetszetek egy egész gyártóüzemet képesek megállítani.

A szűk keresztmetszetek a gyártási folyamat elégtelenségére utalnak, ami pontosan az a fajta kihívás, amelyet a gyártásautomatizálás megoldani hivatott. A robotok számtalanszor képesek pontosan ugyanazt a feladatot elvégezni anélkül, hogy csökkenne a megtérülés, a fókusz vagy minőség. Ez magasabb termelési hatékonyságot eredményez.

Soha nincs rossz alkalom az automatizált megoldások bevezetésének megkezdésére. Az induláshoz a legjobb módszer a teljesítmény alapos elemzése a teljes gyártóüzemben. Az elemzéssel feltárt hibák nem kudarcok, hanem lehetőségek az innovációra.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink