Gyártósor Hatalmas díjesővel zárult az első Magyar Ipari Célgép Nagydíj

Hatalmas díjesővel zárult az első Magyar Ipari Célgép Nagydíj

Szammer Nikolett | 2021.06.29 07:23

Hatalmas díjesővel zárult az első Magyar Ipari Célgép Nagydíj

Fotó: Facebook/Robot-X Hungary Kft.

Átadták az idén első alkalommal meghirdetett Magyar Ipari Célgép Nagydíj felhívás elismeréseit Budapesten. A rendezvény megnyitóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára a gép- és berendezésgyártást a magyar gazdaság egyik legfontosabb területének nevezte.

Hirdetés

Gulyás Tibor szerint a belföldi gépgyártók kilátásai kedvezőek, hiszen a növekedési várakozások javulásával bővülnek a megrendeléseik, és számíthatnak a kormány támogatására is.

A kiírást megszervező Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) elnöke úgy véli, hogy a gépész szakma fellendülésének nyitánya lehet a rendezvény. A járvány miatti korlátozások épp mostanában értek véget, márpedig a személyes találkozás a mérnökök számára is nélkülözhetetlen – hangsúlyozta Takács János.

A Chemplex Kft. tulajdonosa a díj ötletgazdájaként egyetértett a kapcsolatépítés jelentőségével, de ezen felül – mint mondta – az is indokolta a pályázatot, hogy javítani kell a gépészmérnöki szakma megbecsültségét. Művészeket ismer mindenki, de mérnököket alig – tette hozzá Sipos Sándor.

Túlszárnyalta a várakozásokat

A díjazottak kihirdetését megelőzően a pályamunkákat és a verseny egészét Metál Attila, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 zsűrielnöke értékelte. A verseny hátterét ismertetve elmondta, hogy összesen 74 pályázati anyag érkezett be a legkülönbözőbb iparágakból. Tájékoztatása szerint a műszaki tervezés négy fázisra bomlik: tervezés, gyártás, szerelés, üzemeltetés, az értékelés során pedig ezeket a folyamatokat végigkövetve minősítették a pályamunkákat. Az értékeléshez egy közös keretrendszert hoztak létre, hogy azonos műszaki szemüvegen keresztül bírálhassanak el minden egyes pályázatot. A nyertes munkák kiválasztásánál kiemelt szereppel bírt, hogy milyen innovációs értékkel rendelkezik egy adott gép, milyen korszerű tervezői munkát alkalmaztak benne, kapcsolódott-e az Ipar 4.0-hoz, digitalizációhoz, mennyire versenyképes a megoldás.

Összesen hat kategóriát határozott meg a zsűri, ezenfelül pedig négy különdíjat, és egy közönségdíjat is kiosztottak az esemény során.

Díjakból nem volt hiány

A díjátadó a közönségdíj kihirdetésével indult, mely a zsűri szakmai megítélésétől független szakmai kategóriát képezett, az online térben leadott szavazatok száma döntötte el, melyik vállalat veheti át a jutalmat. A közönségdíjat Kiss László, a Chemplex társtulajdonosa nyújtotta át a Pressair Kft.-nek prémium sűrített levegő és nitrogén szolgáltató központjáért, mely gép a szavazatok közel negyedét szerezte meg, 4447 voksoló közül 1057-en tartották ezt a legjobb eszköznek. Az elismerésen túl a cég a Chemplex Kft. villanymotor, illetve hajtóműcsomag egymillió forint keretösszegű felajánlását vehette át.

A szakmai díjak közül az „Anyagmozgatás és tárolás gépei, csomagológépek” kategóriában a jutalmat a Packer Palackozógépgyártó és Forgalmazó Kft. vitte haza. A „Mérő- és ellenőrző készülékek, tesztpadok” kategóriában a Losonczi Innovation Kft. nyerte el a kristálytrófeát. Az „Alacsonyabb automatizáltságú gyártósorok célgépei” kategória nyertese a Korrektgép Kft. lett, az „Automata szerelősorok: fém- és autóipari célgépek” kategória díját pedig a Schaeffler Savaria Kft. gépének tervezője, Varga Zsolt kapta. Az „Automata szerelősorok: műanyag-, élelmiszer-, könnyű-, energia- és építőipar célgépei” kategória nyertes pályázatát pedig az AQ Anton Kft. nyújtotta be. Az idén először meghirdetett versenyen az év célgéptervezőjét is megválasztották, aki nem más, mint Pallósi Péter lett.

A Magyar Ipari Célgép Díj szakmai nyertesei.

A Magyar Ipari Célgép Díj szakmai nyertesei.

A szakmai díjakat követően sem ért véget a díjzápor, hiszen több vállalat is készült különdíjjal. Elsőként Falk György, a Varinex Kft. alapítója és stratégiai igazgatója adott át egy 300 ezer forint értékű jutalmat az Innopress Kft. homokpolimer ömledékképző extruderjéért. A Vision Expert Kft. a Linamar Hungary Zrt. 150 ezer forintos díját nyerte el, de különdíjban részesült a Mobil-Mechanika Mérnök Kft. és az Unitech Industries Kft. is.

Az idén első alkalommal megtartott Magyar Ipari Célgép Nagydíj versenyt a nagy sikerre való tekintettel a szervezők jövőre is megszervezik.

Kiemelt Partnereink