Gyártósor Forradalmasítaná az autógyártást az Audi

Forradalmasítaná az autógyártást az Audi

autopro.hu/V.M. | 2023.07.18 16:20

Forradalmasítaná az autógyártást az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi egy felhőalapú pereminformatikai gyártási rendszer (Edge Cloud 4 Production – EC4P) sorozatgyártásban alkalmazását kezdte meg Németországban. A megoldástól a vállalat a karbantartásigényes hétköznapi számítógépek kiváltását és gyorsabb adatátvitelt vár.

Hirdetés

A prémiumautó-gyártó a németországi Heilbronn városában található Böllinger Höfe üzemében alkalmazza az új informatikai rendszert, miután azt 2022 júliusa óta tesztelték ott. Az EC4P helyi szerverekre támaszkodik, amelyek adatfeldolgozó központként funkcionálnak. Ezek nagy mennyiségű adatot képesek feldolgozni majd kevés késéssel továbbítani.

A mostani bevezetéssel a EC4P fogja kezelni a Audi e-tron GT quattro, RS e-tron GT, és Audi R8 modellek kettő gyártási fázisának dolgozótámogató rendszerét, amely arról tájékoztatja a munkavállalókat, hogy mikor melyik alkatrészt illesszék a helyére. Az érintett 18. és 19. munkafázisokban belsőtéri paneleket helyeznek be, illetve a járművek alján végeznek munkát.

Forradalmi megoldás

Az Audi szerint paradigmaváltásnak számító EC4P-ről Sven Müller, annak fejlesztői csapatának vezetője elmondta, hogy az lehetővé teszi a szoftverek, eszközök gyors integrációját, legyen szó a dolgozók támogatásáról, járműdiagnosztikáról, prediktív karbantartásról vagy az energiafogyasztás csökkentéséről.

A szerveralapú koncepció lehetővé teszi a teljesítménykiugrások kezelését, azáltal az adatáramlás gyorsítását és az erőforrások hatékonyabb kihasználását. Ezenkívül az informatikai rendszerekkel kapcsolatos költségek csökkentésére is lehetőség nyílik az ipari számítógépek kiváltása által, ami egyúttal a rosszindulatú behatolásoknak kitettséget is mérsékli.

„Amit itt csinálunk, az forradalom” – mondta el Gerd Walker, az Audi termelési és logisztikai vezetője. „Az első sorozatgyártási alkalmazás Böllinger Höfében kulcsfontosságú lépés az IT-alapú termelés felé” – tette hozzá.

Ez csak a kezdet

Az Audi Böllinger Höfe üzemére, mint az új informatikai rendszer tesztterepeként tekint. Később az EC4P nagyobb telephelyeken, köztük az ingolstadtiban és a neckarsulmiban is megjelenhet a gyártó közleménye szerint.

Amennyiben az EC4P beválik az összeszerelés támogatásában, következő lépésként a programozható logikai kontrollerek szerepét fogja átvenni a karosszériagyártásban. A mérnökök már dolgoznak ezen a megoldáson Ingolstadtban.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink