Gyártósor Ezzel számoljon, aki kobotot szeretne!

Ezzel számoljon, aki kobotot szeretne!

autopro.hu | 2020.08.07 15:47

Ezzel számoljon, aki kobotot szeretne!

Fotó: Facebook/Universal-Robots

Amikor a gyártósoron mérlegelik a Universal Robots kobotjaival végzett raklapozási megoldásokat, a beruházási megtérülés kiszámítása elengedhetetlen, mivel így megállapítható, hogy szükséges-e egyáltalán a befektetés. Azoknak, akik a Universal Robots együttműködő robotjaival szeretnék a raklapozási feladatokat elvégezni, összegyűjtöttük az összes kulcsfontosságú információt, amelyekre a megtérülés kiszámításhoz szükségük lehet.

Hirdetés

Első körben fontos meghatározni, hogy az együttműködő robot működni fog-e az egyedi raklapozási tevékenységeit illetően. Ez bizonyos esetekben bonyolultabbá válik, olyan raklapozási változók miatt, mint például a termék súlya, ciklusideje, a raklap magassága, mintája és a különböző termékek száma a gyártósoron.

A ROI érték kiszámításakor a következő tényezőket kell figyelembe vennünk:

A komponensek árai

A legegyszerűbb formában, kivéve a robotokat, kiváló minőségű alkatrész csomagokat találni (például gripperek, raklapozási szoftverek, szenzorok, alap váz) körülbelül 10-12 ezer euróért.

A robotok ára szükséglettől függően változik, de a legvalószínűbb választás a raklapozási feladatok ellátásához a UR10 CB3 széria UR16e-ig terjedő listája, amik elérhetőségük és hasznos terhelhetőségük miatt a raklapozásra legalkalmasabb UR kobotok.

Mérnöki költségek is felmerülnek

A mérnöki költségek első pillantásra bonyolultabbnak tűnhetnek. Ezeket három fő kategóriába lehet sorolni:

  • A telepítési költségek projektenként változnak, a meglepetések elkerülése érdekében, a Universal Robots a UR+ hitelesített raklap csomagban, az alkatrészeket és beállításokat tesztelte, és hagyta jóvá. Egy tapasztalt automatizálási mérnök 1 nap alatt képes a raklapozási felszerelést telepíteni.
  • Biztonsági értékelés: Minden komplett ipari rendszernek biztonsági értékelésre van szüksége az alkalmazandó szabványok, tanúsítványok és rendeletek miatt. A legtöbb gyártóvállalat képes ezt belsőleg kezelni, azonban az integrátorok UR-ökoszisztémája ezt a szolgáltatást általában külön vagy egy teljes ajánlat részeként kínálja.
  • A programozás és az újra programozás: Minden UR robothoz tartozik raklapozási program, ami csak a raklapozási útmutatóhoz elegendő. Azokban az esetben, ha több mint egy termék van gyártósoronként vagy gyakran frissül új termékekkel a paletta, amennyiben a kért raklapmintázat különleges, vagy a ciklusidő miatt a robotnak több dobozt kell kiválasztania egy mozdulat alkalmával, akkor rendelkezésre állnak olyan raklapozási szoftverek, mint például a Rocketfarm Pallyhandles amelyek, ezeket az eseteket automatikusan képesek kezelni.

Egyszerűbb használat, olcsóbb képzés

Az üzemeltetők képzési költségei korrelálnak a használat egyszerűségével. Általában véve egy kezelőnek tudnia kell normál üzemmódban elindítani és leállítani a raklapozási folyamatot. Továbbá arra kell felkészítenie a robotot, hogy egy váratlan leállás után ott folytassa a munkát, ahol abbahagyta.

A termelési terület átszervezése

Az együttműködő robotoknak megvan az a nagy előnye, hogy lényegesen kisebb a helyigényük, mint bármely szokásos robotnak. A Universal Robots tapasztalatai szerint egy raklapozási tevékenységet végző UR robot ritkán igényel jelentős változtatásokat a gyártósoron.

A telepítés során felmerülő leállási idő

A UR raklapozási tevékenységet végző robot telepítése során a leállási idő könnyen elkerülhető némi alapvető tervezéssel, mivel a robot együttműködési jellege miatt a kezelési és telepítési munkák egyszerre elvégezhetők a gyártósor végén.

Műszakok száma

Alapvetően az együttműködő raklapozási tevékenységet végző robotok mellé továbbra is szükség van egy kezelőre a raklapok cserélése és a munkafolyamat felügyelése végett, ezáltal az „utolsó kezelő” cseréje sokkal drágább, mint a „második utolsó” helyettesítése, mivel a raklapot körülvevő összes műveletet teljesen automatizálni kell.

A robotok tartóssága

A UR ígérete legalább 35 ezer óra, ami körülbelül négy év 24/7 órás munkavégzést jelent, hiszen a dedikáltan raklapozásra fejlesztett szoftverek használata sokkal simább robotmozgást tesz lehetővé és kevesebb repedést, valamit hosszabb élettartamot eredményez a robot számára. Egy gondosan kezelt robot élettartama könnyen meghosszabbítható.

Az élettartam teljes költsége megadható

Az UR robotnál javasolt az éves szervízszolgáltatás igénybevétele, valamint a vákumgripperek szivacsának időnként cseréje. Mindezt saját személyzettel is meg lehet tenni, de a feladat ki is szervezhető egy szolgáltatónak. Az energiaköltség szempontjából egy UR10 kb 0,35 kW energiát fogyaszt egy program futtatása közben. A 35 ezer órás élettartam alatt ez 12,250 kilowatt/órát tesz ki. Az Egyesült Államokban a kilowatt/óra átlagára közel 13 cent, ami körülbelül 1600 dollárt (1430 eurót) eredményez.

Alternatív álláshirdetési költség

A gyártók körében egyre nagyobb kihívást jelent a személyzet megtartása, olyan ismétlődő feladatokhoz, mint például a raklapozási munkafolyamatok. Jelenleg ez a felhasználókat még nem érinti, de előfordulhat, hogy 8-10 éven belül az elmaradt UR robotba való befektetéssel több álláshirdetési kört is megspórolhat.

Alternatív emberi költség

A fizetési szintek, betegszabadságok, biztosítások, ezek fontos, hogy mind a ROI számítás részét képezzék.

Aki kobotot szeretne, annak a beruházás előtt sok változót kell figyelembe vennie. Ha a vásárló képes mérnöki feladatokat házon belül elvégezni, akkor az indulás kezdeti költsége akár 10-12 ezer euró lehet komponensbefektetésenként, amihez hozzájön a robotbeszerzés vagy a lízingköltségek, amelyek valószínűleg alacsonyabbak, mint egy kezelő alkalmazása. A hüvelykujj szabály alapján a UR raklapozási tevékenységet végző kobotok megtérülési ideje a teljes költséget tekintve 1-2 év. Ez sok órát, napot, hónapot és évet jelent a UR raklapozási tevékenységet végző kobotok számára, annak érdekében, hogy értéket teremtsenek a vállalat számára. A Universal Robotsnál biztosak abban, hogy a UR kobotokkal és a UR+ alkalmazásban található csomagokkal mindenki talál az igényeinek megfelelő megoldást.

Kiemelt Partnereink