Gyártósor Ezek a trendek fogják formálni a gyártást

Ezek a trendek fogják formálni a gyártást

autopro.hu/V.M. | 2023.01.26 04:20

Ezek a trendek fogják formálni a gyártást

Fotó: Facebook/JohnsonElectricGroup

Ha az új gyártási technológiákról és koncepciókról van szó, gyakran kerül szóba a prediktív karbantartás, a mesterséges intelligencia, az Ipar 4.0 vagy éppen a digitalizáció. Kérdés azonban, hogy a gyáripar fejlődését jelenleg mely technológiai trendek határozzák meg leginkább. A kérdés időszerűséget adja, hogy az elmúlt évek nagy kihívások elé állították a vállalatokat, olyan kihívások elé, melyekre választ adhat a technológia.

Hirdetés

A közelmúltra visszatekintve kirajzolódnak azok a trendek, amik idén meg fogják határozni a gyártás fejlődését. Összesen öt trendről beszélhetünk.

1. Automatizálás, más célokkal

Az ipari vállalatok folytatni fogják az automatizálást, azonban a korábbi évekkel összevetve más célokkal és módokon. A gyártók az intelligens, okos gyárak létrehozására fognak törekedni – akár Ipar 5.0-lás képességekkel. A dolgozók egyre inkább egy összekapcsolt hálózat elemeit fogják képezni, a fejlesztések egyik célja közvetlenül a dolgozók képességeinek javítása lesz annak érdekében, hogy fokozzák a folyamatok hatékonyságát.

2. Folytatódik a digitalizáció

A dolgok internetébe, a peremhálózatokba és felhőalapú megoldásokba, valamint az 5G-be való befektetés a gépi látás, a mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás terjedéséhez fognak vezetni. Ezek a digitális technológiák nagy potenciál hordozói a folyamatok fejlesztésében és átalakításában, mivel lehetővé teszik az emberi munkaerő kiváltását a rutin feladatokban, köztük a minőségellenőrzésben.

A digitalizáció kulcsfontosságúnak ígérkezik a jövő és a jelen kihívásainak, mint például a kereslet ingadozásának a kezelésében. Nem csoda, hogy sok ipari vállalat vezetője látja úgy, hogy a digitális átalakulást prioritásnak kell tekinteni.

3. Nagyobb szerepet kap az MI

A gyártásban 2,3 milliárd dolláros piaca van a mesterséges intelligenciának, előrejelzések szerint 2027-re pedig már 16,3 milliárdról beszélhetünk majd, ami átlagosan mintegy 50 százalékos éves bővülést feltételez. Már számos iparágban bizonyított a technológia, és az idő haladtával egyre elérhetőbb és kiforrottabb megoldást kínál a hatékonyság növelésére. Alkalmazási lehetőségeinek száma óriási, a minőségellenőrzés, a karbantartás vagy éppen az ellátási láncok menedzsmentje mind szóba jönnek.

4. Átláthatóságteremtés az ellátási láncban

Az ellátási lánc menti folyamatok és anyagáramlások széleskörű és pontos nyomon követése lehetőséget ad a problémák korai felismerésére, azzal együtt a megoldás gyors megtalálására, az ellátási zavarok esélyének csökkentésére, ahogy az egész anyagáramlás optimalizálására is. Az utóbbi évek különösképpen felhívták a figyelmet az ezeket lehetővé tevő technológiák fontosságára, amit erősít, hogy segítségükkel a „nem tiszta” forrásból származó, hamisított vagy emberi jogok be nem tartása mellett előállított termékek kiszűrhetőek.

Számos szektorban törekednek a vállalatok átláthatóbbá tenni ellátási láncaikat, az egészségügyi és autógyártási szektorok csak kettő példát jelentenek – utóbbinál jó példa a Renault Csoport, ami egy egységes digitális rendszerbe kapcsolja teljes ellátási láncát.

5. Előre tör a konnektivitás

A The Manufacturer szerint az adatkapcsolaton alapuló megoldások nem csak az ellátási láncban, hanem létesítményeken belül is növekvő szerephez jutnak. Az olyan technológiák, mint az RFID vagy a Bluetooth Low Energy felhasználhatóak a szűk keresztmetszetek és az egyéb okból problémás pontok beazonosítására az alapvető céljuk, azaz a termékek nyomon követése mellett. Ez a gyorsan fejlődő technológiák használata mellett egy újabb nyomós érvet jelent.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink