Gyártósor Ember és IoT együtt és egyszerre: ez az ideális „gyártási mix”

Ember és IoT együtt és egyszerre: ez az ideális „gyártási mix”

autopro.hu/Sz.K. | 2019.07.09 12:04

Ember és IoT együtt és egyszerre: ez az ideális „gyártási mix”

A dolgok internete úgy tűnik, végleg átvette az uralmat az ipari és üzleti folyamatok felett, a költséghatékonyságról így új dimenzióban lehet gondolkodni. Ebben a világban már az ajtón betérő ügyfél által elmondottak is adattá kell váljanak.

Hirdetés

Sok tekintetben a dolgok internete (Internet of Things - IoT) kevésbé szól a „dolgokról” magukról, hanem inkább az emberek és folyamatok összekapcsolásáról, rengeteg módon.

Emberek

Minden digitális átállás középpontjában emberek állnak. Elsődleges szempont, hogy hogyan lehet az értékteremtés profitra váltása mellett a dolgozók és az ügyfelek minőségibb szolgálásával új folyamatokat létrehozni. Az intelligens gyártás, az okos gyár rengeteg módon tudja támogatni ezt.

  • Az Annual Manufacturing Report 2019 felmérésében szereplő eredmények szerint a válaszolók 40%-a úgy érzi, az összekapcsolt gyárak jobb eredményeket nyújtanak ügyfeleik számára. Nagyobb belátás nyílik az árukészletre, így a vállalatok jobb visszajelzéseket tudnak adni a partnereiknek arról, hogy mikor kaphatják meg a terméket, így nagyobb lesz a vásárlói elégedettség.
  • A válaszadók 32%-a gondolta úgy, hogy az okos, összekapcsolt gyárak segítetnek a jobb szolgáltatás-nyújtásban. Íme, az előnyök: nagyobb a rálátás a gyár teljesítményébe, az érzékelők és a figyelmeztető mechanizmusok rögtön jelzik a teljesítmény-ráta alá kerülést. A hibabejelentési láncolat nagyon rövidre zárul, a technikusok direkt módon javíthatják a gépeket, azon adatok alapján, amiket az eszközből nyertek ki. A vállalatok így elkerülik, hogy egy problémából krízishelyzet eszkalálódjon.

Dolgok

A gyártól kezdve a viszonteladói üzletekig a legtöbb vállalatnak olyan rendszerei és folyamatai vannak, amelyek visszacsatolást adnak a vállalatirányítási rendszerbe. Ez persze befektetést és speciális eszközparkot feltételez. Az automatikus fogyasztói visszacsatolás, felügyelet, karbantartás-előrejezés és mindennemű optimalizálás rendkívül fontos összetevője az intelligens üzletmenetnek.

  • A válaszadók 74%-a úgy érzi, hogy az okos, összekapcsolt technológiák segíthetnek a vállalaton belüli folyamatok fejlesztésében és akadálytalan működésében, egészen az üzlethelyiségektől kezdve az igazgatási szintig. Az okos gyárban nemcsak összeszedik az adatokat, hanem tudják is, hogy mit kezdjenek velük. Már az ajtón betérő ügyfél által elmondottak is adattá kell váljanak.
  • A válaszadók 91%-a érzi úgy, hogy az összekapcsolt gépektől és emberektől érkező adatok által csökkenthetők a költségek. Ez olyan adatokat érint, mint a teljesítmény, a minőség és a sebesség.
  • A legtöbb vállalat számára az összekapcsolás arról szól, hogy optimalizálják működésüket és elérjék hosszú távú üzleti céljaikat, mint például a hatékonyság növelése, a költségcsökkentés és új bevételi források generálása.

Kiemelt Partnereink