Gyártósor Elképesztő magasságokba emelkedhet az egészségügyi additív gyártás

Elképesztő magasságokba emelkedhet az egészségügyi additív gyártás

autopro.hu/P.B. | 2021.02.10 06:20

Elképesztő magasságokba emelkedhet az egészségügyi additív gyártás

Fotó: SZE

Az additív gyártás egyik legfőbb területe – a járműipar mellett – az egészségügy. Az orvosi eszközök gyors elkészítésére a koronavírus-járvány alatt vetült igazán sok fény, de a terület ennél sokkal többről szól.

Hirdetés

A Grand View Research kutatása szerint 2028-ra 6,4 milliárd dollárt tehet ki az additív gyártás piaca csak az egészségügyben. Ez főleg a viszonylag egyszerű fejlesztéseknek, a költséghatékonyságnak és az alapanyagok szélesebb választékának köszönhető.

A kutatás megjegyzi, hogy az additív gyártás (így például a 3D nyomtatás) meghatározó szerepet játszott a koronavírus elleni harcban. Ez felpörgetheti a technológia terjedését az egészségügyben, igaz, például protézisek készítésében eddig is jeleskedett az additív gyártás. Az egyetlen akadályt a növekedésben az orvosi eszközök gyártására vonatkozó szigorú szabályozások jelenthetik.

A tanulmány szerint 2020-ban az additív gyártás 31 százalékát tette ki a lézeres szinterezés, amit számos anyag esetében használtak. Az eljárásról részletesebben Takács János beszélt az autopro.hu-nak adott korábbi interjújában.

Anyagokat tekintve a különböző polimerek voltak a legelterjedtebbek, az egész piac felét ez az anyag fedte le. Az additív gyártás az egészségügyben Észak-Amerikában a legnépszerűbb, ott 35 százalék volt a piaci részesedése – idézi a kutatást a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink