Gyártósor Egyedi érzékelőtechnológiát kínál egy szlovák cég

Egyedi érzékelőtechnológiát kínál egy szlovák cég

autopro.hu/V.M. | 2021.12.21 11:23

Egyedi érzékelőtechnológiát kínál egy szlovák cég

Fotó: Facebook/RVmagnetics

Állítása szerint a világ legkisebb vezeték nélküli passzív érzékelőtechnológiájával állt elő egy szlovák vállalkozás. Az érzékelő közvetlen módon képes olyan változók mérésére, mint a nyomás vagy a hőmérséklet, közvetett módon pedig más jellemzők, mint a nyomaték vagy az áramlás értékeit is képes megállapítani, mindezt érintkezés és közvetlen energiaforrás nélkül.

Hirdetés

A RVmagnetics cég MicroWire (mikrovezeték) nevet viselő megoldása egy vékony, 3-70 mikron átmérőjű, tehát akár az emberi hajszálnál is vékonyabb hajlékony vezeték, amit egy fém belső és egy üveg külső réteg alkot. A jellemzően 1-4 centiméter hosszú szenzort majdnem bármilyen anyagba integrálni lehet a műanyagtól a betonon át az acélig.

A szenzor egy tőle mintegy tíz centiméterre lévő tekercs mágneses mezőjének hatására generál jelet, amit egy másik tekercs fog. Az előbbi tekercsnek mindössze néhány milliamperes energiaforrás kell a működéshez. A MicroWire közvetlen módon hőmérsékletet, nyomást és a mágneses mező erősségét képes mérni, másodpercenként akár tízezerszer is. A jeleket egy ARM processzor szűri, erősíti és digitalizálja, előkészítve azokat a további feldolgozásra.

Széles alkalmazhatóság

A RVmagnetics szerint az érzékelői az erősen savas és lúgos viszonyoknak is ellenállnak, működésüket pedig nem befolyásolja az nagy elektromágneses zaj vagy a magas hőmérséklet. Továbbá az érzékelők nem keltenek szikrákat, ezért veszélyes területeken is alkalmazhatóak. Ha egy szenzor kettétörik, mindkettő fél tovább működik, kettő külön jelet generálva.

A 2015-ben alapított szlovák cég olyan alkalmazásokat célozva tervezte megoldását, ahol más technológiák nem váltak be. Potenciális felhasználási területekként jelöli meg a megelőző karbantartást, a roncsolásmentes tesztelést, a termelési folyamatok hatékonyságának javítását, illetve az anyaghibák előrejelzését.

A MicroWire-t nem egy készen kapható technológiaként kínálja, ugyanis minden megrendelő egyedi igényeihez igazítják tulajdonságait, mint az anyagösszetételt, a hosszt és a pontosságot. A technológiának többek között a gyártási, a közlekedési és az információtechnológiai szektorból is vannak már felhasználói – olvasható a Drives & Controls oldalán.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink