Gyártósor Drágul a gyártás az alkatrészellátás akadozásai miatt

Drágul a gyártás az alkatrészellátás akadozásai miatt

autopro.hu/P.B. | 2021.03.05 07:23

Drágul a gyártás az alkatrészellátás akadozásai miatt

Fotó: Pixabay

Egy friss felmérés szerint a brit gyártók számára nagy gondot és költségeik növekedését okozza az ellátási láncok és az alkatrészellátás időszakos zavara. Ennek ellenére azonban az idei évet nézve optimisták a vállalatok.

Hirdetés

A CIP februárban készült felmérése szerint a brit gyáripar feltörekvőben van, és kezd helyreállni, azonban ebben az ellátási láncok zavarai és az alkatrészellátás időszakos akadozása korlátozza a gyártókat. Emiatt fordulhatott elő, hogy a megrendelések növekedéséhez képest a termelés mértéke kisebb ütemben nő.

Rob Dobson, az IHS Markit igazgatója szerint a koronavírus-járvány ismét sújtja Nagy-Britannia gyáriparát, emellett a brexit körüli átmeneti időszak vége is okozhat zavarokat a szigetországban.

Növekvő optimizmus

A negatív folyamatok ellenére az ország BMI-indexe a januári 54,1-ről 55,1-re nőtt, ami a szereplők optimizmusát jelenti. A felmérés megállapítása szerint az üzleti optimizmus 77 hónapja nem volt ilyen magas, februárban a megkérdezettek 63 százaléka vélte úgy, hogy idén jobb eredményeket ér el a vállalata, mint tavaly.

Emellett optimizmusra adhat még okot az is, hogy negyedik hónapja nő az alkalmazottak száma Nagy-Britanniában, az ipar tehát kilábalóban van a járványból az időszakos zavarok ellenére is.

A költségek is nőnek

A felmérés egyértelműen megállapította, hogy a gyártók költségei az alkatrészellátás akadozása miatt nőnek. Beszédes adat például, hogy a válaszadó cégek 64 százalékát érintette a magasabb beszerzési ár, 59 százalék pedig tapasztalt késéseket a beszerzései során.

A CIPS szerint csak a növekvő árak és az ellátási láncok zavarai akadályozták meg a gyáripart egy sokkal jelentősebb növekedésben az előző hónapban, a piaci szereplők optimizmusa ugyanis kellően magas volt – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink