Gyártósor Dimenziót ugrott a Titán '94 szerszámkészítésben új üzemével

Dimenziót ugrott a Titán '94 szerszámkészítésben új üzemével

Pörge Béla | 2021.03.04 07:23

Dimenziót ugrott a Titán '94 szerszámkészítésben új üzemével

A Titán '94 lőrinci csapata. | Fotó: Pörge Béla

Interjú Uri Szabó Péterrel, a Titán ’94 Kft. tulajdonosával, ügyvezetőjével a cég Lőrinciben működő új telephelyéről, az ott üzembe helyezett új CNC-megmunkálóközpontról, valamint arról, milyen Ipar 4.0-ás megoldáson dolgozik most a vállalat.

Hirdetés

Már teljes kapacitással dolgozik a Lőrinciben épült új gyártócsarnok? Sikerült a tervek szerint átadni?

Uri Szabó Péter: A lőrinci üzem 2020 januárjában elindult a felfutási ütemterv szerint, és az év második felére jutottunk el oda, hogy kétműszakos munkarendre fel tudtunk fejlődni a CNC megmunkálóközpont esetében. Az alapok tehát megvannak, sikerült összerakni a csapatot és a technológiai alapvetések is beszerzésre kerültek. Erre építkezve 2021-ben a cél egy rentábilis, optimális működés elérése.

Patriskov Roland (a lőrinci üzem vezetője): Legalább egy dimenziót ugrott a Titán a szerszámkészítésben ezzel az üzemmel. Két műszakban dolgozunk a CNC-megmunkálóközponton, illetve ennek az iparágnak egy fontos szegmense a hőkezelőkemence, ami már szintén működik: külsős munkákat is fogadunk és saját részre is készítjük a hőkezelést, ennek köszönhetően rugalmasak és hatékonyak vagyunk.

Mit kell tudni az új CNC-megmunkáló központjukról? Amellett, hogy a nagyobb szerszámlapok megmunkálására is alkalmas, milyen előnyei vannak még a korábbi gépekhez képest?

USzP: Erre a gépre valóban elsősorban azért volt szükségünk, mert az általunk készített szerszámok nagy lapjait nem tudtuk magunknak megmunkálni. A technológiából adódóan ezek egyre nagyobbak lettek, így ,,kinőttük” a budapesti gépparkot. Ez a gép a méretéből adódóan egyértelmű többletet hozott nekünk azzal, hogy ezeket a munkafolyamatokat házon belül el tudjuk végezni. Asztala 3300 milliméter hosszú és 1600 milliméter széles, a maximális munkadarab magassága pedig 800 milliméter, ami ritkaságnak számít ebben a szegmensben.

A mérete mellett a pontossága is nagy előnye az új gépnek pozicionálási, visszaállási pontossága 0,005 milliméteren belül van. Bár a budapesti telephelyen is van hasonló pontosságú gépünk, de ez mégiscsak egy vadonatúj, a legmodernebb technológiával felszerelt gép, így ez is nyomós érv volt a kiválasztása mellett. Beszerzését a vevőink elvárásainak feltérképezése alapján végeztük.

Harmadik pontként meg kell jegyezni, hogy a kapacitásunkat is növeltük ezzel a marógéppel, hiszen a nagyobb gép kisebb munkák elvégzésére is képes. Ha úgy jön ki a lépés, hogy a kisebb gépekre tervezett munkákhoz nem elég a kapacitás, akkor nem adjuk ki külsős partnernek a munkákat, hanem a nagy géppel elvégezzük azt.

Még egy érdekesség: nem is gondolná az ember, hogy mennyi idő megy el egy ilyen gép takarítására, vagy például a munkadarab felfogatására. A lőrinci gép esetében sokkal ritkábban van szükség ilyen takarításokra, ugyanis a két oldalán található forgácskihordó-rendszer, ami folyamatosan üríti a gép belső feléből a forgácsot. A munkadarabot pedig daruval tudjuk az akár tíz tonna súlyt bíró asztalra helyezni, modern eszközökkel gyorsan és precízen rögzítjük.

Abonyi László (a budapesti szerszámüzem vezetője): Arányait nézve ez azt jelenti, hogy a lőrinci üzem létesítése előtt egyes projektek esetén akár 1000-1500 órányi bérmunkát adtunk ki nagy lapokra, ez a szám a tavalyi évben nulla volt, miközben munkánk bőven akadt. Az utóbbi években tavaly volt a legtöbb munkája a szerszámüzemnek, mégsem kellett kiadnunk munkákat a lőrinci telephelynek köszönhetően.

A Titán '94 CNC-gépei be vannak kötve valamilyen termelésfelügyeleti rendszerbe?

USzP: Ez volt az egyik legnagyobb kihívás számunkra, hogy egymástól harminc-negyven percre lévő két telephelyet hogyan tudunk egyszerre üzemeltetni, egy egységként. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez működik, de a munkaszervezés, a kapacitások hatékony kitöltése és a kommunikáció is a kihívások közé tartozik.

Elindultunk mi is az Ipar 4.0 irányába a szerszámüzem esetében. Egy pilot projektet kezdtünk el Lőrinciben, ez most is folyamatban van. A lényeg, hogy monitorozzuk az effektív termelési, valamint az állásidőket, és ezek alapján fogunk intézkedéseket hozni. Ha ez beválik Lőrinciben – minden bizonnyal be fog válni -, akkor Budapesten is bevezetjük. A végső cél, hogy amennyire csak lehet, optimalizáljuk a CNC-gépek működését. Ennek pozitív hatása meg fog látszani az elkészített szerszámelemek minőségén és elkészülési idejében is.

Ezt a projektet egyedül végzi a Titán ’94?

USzP: Nem. Fontos kiemelni, hogy ebben a projektben támogatást ad nekünk több informatikai szaktudással rendelkező cég. Amellett, hogy mi teljesen független ágon elindítottuk ezt az üzemállapotfigyelő-rendszert – a Titán Countert -, az állandó szolgáltatónk, akitől a szerszámkészítő és programtervező szoftvereinket vásároltuk és vásároljuk, szintén ajánlott további megoldásokat a hatékonyság fejlesztésére és az adatok kezelésére. Léteznek már előre elkészített hatékonyságnövelő modulok is, amelyekkel a mi kollégáink által megírt programot még tovább lehet fejleszteni.

Érdekes a Titán Counter története is. Az alapötlet már 2014-ben elindult présgépekre, de a programot akkor még nem tudtuk bevezetni az öreg gépeinkre. Az alapok és a rendszer logikája már akkor összeállt, majd a vezetőcsapat tapasztalata alapján született ötletekkel még megspékeltük ezt szakmai tartalommal. Ez alapján indítottuk el a pilot projektünket Lőrinciben a forgácsológépen.

Az informatikai háttér és a hatékonyságnövelés lényege ugyanaz a présgépek és a forgácsológépek esetében?

USzP: Igen, mindig a kieső idő fáj a termelésben, vagy az, ha valami nem az elvárt minőségben vagy mennyiségben történik. Ezeket a problémákat lehet számszerűsíteni.

Meddig tart ez a pilot projekt?

USzP: Mostanában elég nehéz tervezni, de 2021-ben már szeretnénk, ha tökéletesen működne a rendszer Lőrinciben. Örülnénk, ha év végén már tesztelhetnénk a rendszert Budapesten is, míg 2022 végére szeretnénk elérni, hogy komplex Titán szerszámüzemi szinten működjön a projekt. Ehhez szükségünk lesz támogatásra, külső szolgáltatókra és belső kapacitásra is.

Mekkora kereslet mutatkozik most a szerszámokra? Mennyire érinti a járvány ezt az iparágat?

AL: A járvány alatt a Titán’94 szerszámüzeme folyamatosan dolgozott és termelt. Szerencsére nem kényszerültünk arra, hogy megálljon a munka, az emberek nem betegedtek meg. A megkezdett munkákat mind határidőre tudtuk elvégezni a tavalyi évben, a járvány alatt is.

USzP: Azért azt hozzá kell tenni, hogy a szerszámgépgyártás egy hosszabb időintervallumú munka, ezért a sok 2020-as munka a 2019-ben megkötött megállapodásoknak is köszönhető. Az új üzletek tekintetében érzünk némi nehézséget mind alkatrészgyártás, mind a szerszámok terén. Ez a piac bizonytalanságára vezethető vissza.

A Titán'94 budapesti csapatának egy része.

A Titán'94 budapesti csapatának egy része. | Fotó: Pörge Béla

Mik a vállalat tervei 2021-re? Milyen évvel számolnak?

USzP: A 2021-es évre azt határoztuk meg célként, hogy a hatékonyságot optimalizálunk. Nem elégszünk meg azzal, hogy két műszakban már tudunk dolgozni, a jelenlegi piaci helyzet elvárja tőlünk a folyamatos hatékonyságfejlesztést.A szerszámgyártás nem tartható fenn komoly teljesítménynövelés nélkül, az utóbbi évek fejlesztései és az idei évre tervezett változások is ebbe az irányba mutatnak.

AL: Budapesti telephelyünkön a tradicionális szerszámkészítés működik, az itteni CNC-gépekhez tartozó folyamatfejlesztéseket és kiegészítő berendezések megvásárlását szeretnénk megvalósítani. Konkrét céljaink közé tartozik a legoptimálisabb forgácsolószerszámok tesztelése és beszerzése vagy a gép effektív munkaidejét növelő megelőző karbantartás bevezetése. A négy budapesti géphez tervezzük egy szerszámbemérő gép beszerzését az idei évben, ami pontosságban, minőségben, kontrollálhatóságban nagyon sokat jelent.

PR: Lőrinciben létrehozunk idén egy anyagvizsgáló labort, ahol minőségellenőrzést és anyagvizsgálatot is tudunk majd végezni. Ez még az alapberuházásunk része, ami a tavalyi év eseményei miatt csúszott át erre az évre. Ha ez elkészül, akkor metszetkészítéseket, csiszolatokat, ultrahangos repedés- és röntgenes anyagösszetétel vizsgálatot is tudunk végezni.

Milyen kapcsolatot ápol a Titán’94 az egyetemekkel, szakiskolákkal? Hogyan állnak az utánpótlással?

USzP: A Titán akkreditált tanműhelyével, az Újpesti Műszaki Szakközépiskolával több ízben kötöttünk már együttműködési megállapodást és tanulószerződést, de akadt már tanulónk más intézményekből is. A mi oldalunkról az igény megvan a fiatalok foglalkoztatására, de sajnos évek óta nagyon nehéz elindítani szerszámkészítő osztályt, nincs elég jelentkező és oktató sem. A kevés tapasztalt szerszámkészítő vagy oktató, vagy dolgozik egy cégnél, azonban választania kell a kettő közül, mivel mindegyik teljes embert igényel. Végső soron az látszik, hogy nincs elég szakember. Az egyetemekkel és főiskolákkal is megvannak a szükséges kapcsolatok, mérnökökkel alapvetően jól állunk, bár egy speciális terület a Szerszámtervező mérnök szintén hiányszakma.

Ahogy a szerszámkészítők esetében, itt is a célirányú szakmai gyakorlat és tapasztalat a szűk keresztmetszet.

A Titán egyébként jelenleg nagyon jól áll a törzsgárdájával, most van elég munkaerőnk, de az utánpótlással meggyűlik a bajunk. Nagyon jó szakemberekkel dolgozunk együtt, de többen nyugdíjaskorúak, muszáj fiatalokat is bevonzanunk. Pozitív példaként megemlítem, hogy egy gépi forgácsoló szakember és egy villanyszerelő mester is nálunk végezte a szakmai gyakorlatát és most is nálunk dolgozik. Tehát van remény, de kiemelt prioritású téma és fontos az aktív részvétel, valamint az energia befektetés minden utánpótlásképzésben érintett szervezet részéről.

Kiemelt Partnereink