Gyártósor Brutális adatállomány, brutális infrastruktúra: még okosabb lett az 5G

Brutális adatállomány, brutális infrastruktúra: még okosabb lett az 5G

autopro.hu/K.Á. | 2017.11.06 10:10

Brutális adatállomány, brutális infrastruktúra: még okosabb lett az 5G

Alig néhány évtized telik el a mobiltelefonok és az autonóm járművek megjelenése között. Hogy ki tudja szolgálni az időközben megsokszorozódott adatállományt, az információs infrastruktúrának napról napra fejlődnie kell. Legújabb lépésként itt a MIMO.

A Cisco előrejelzése szerint 2020-ra 5,5 milliárd ember rendelkezik majd saját mobiltelefonnal. Na ne dobálózzunk ekkora számokkal, szűkítsük a kört: három év múlva csak az Egyesült királyságban több tízmillió ember bonyolít majd le egyenként húsz gigabájtnyi adatforgalmat mindössze egyetlen hónap alatt, több mint huszonötféle okoskészüléket használva mindennapjai során. 4K-videók, vezető nélküli autók, okos gyárak, szélessávú internethozzáférés a Föld bármely részén – ezeket a szolgáltatásokat a mai vezeték nélküli hálózatok képtelenek lennének kezelni a nem is olyan távoli jövőben.

Szerencsére van megoldás, hiszen a megnövekedett igényekre a Bristol Egyetem és Lund Egyetem kutatóival karöltve a National Instruments állt elő válasszal: több be- és kimenetű (Multiple Input, Multiple Output, azaz MIMO) technikákkal megújították és továbbfejlesztették az 5G hálózatot. Hogy ez pontosan mit jelent? A fejlesztők sikeresen bizonyították, hogy a jelenlegi 4G hálózathoz képest húszszoros sávszélesség-javulást értek el.

Az új MIMO rendszer fő előnye, hogy nagyszámú (64-nél is több) antennát használ. Ennek köszönhetően több felhasználót tud kiszolgálni egy területen anélkül, hogy több rádió spektrumot használnánk vagy interferenciát okoznánk. Ezen felül jobb energiafelhasználási hatásfokkal és kisebb költséggel rendelkezik, ráadásul megbízhatóbb működést biztosít a jelenlegi 4G hálózatokhoz képest.

Kiemelt Partnereink