Gyártósor Biztonságosabb munkakörnyezetet teremthet az AI

Biztonságosabb munkakörnyezetet teremthet az AI

autopro.hu/V.T. | 2023.09.03 16:19

Biztonságosabb munkakörnyezetet teremthet az AI

Fotó: Pexels

A feldolgozóiparban folyamatos a változás és a fejlődés, mivel a nagyobb biztonság, a magasabb termelékenység és a precízió mindig fontosak. A Vision AI, vagyis a kép- és videóanyagokat feldolgozó mesterséges intelligencia rendszerek már jelentős nyomot hagyott ebben a szektorban, hiszen nagy mértékben átalakította azt több területen is.

A Vision AI akkor teljesít a legkiemelkedőbben, ha a munkahelyi biztonságról van szó. Nemcsak a jelenlegi munkafolyamatokon képes fejleszteni, hanem teljesen új szinteket állít fel a biztonságot és az arra vonatkozó protokollokat tekintve. Ezt az előnyét kihasználva a Vision AI legfontosabb feladata az, hogy újraformálja a biztonsági paradigmákat a feldolgozóiparban.

Fejlett algoritmusokon alapszik

A Vision AI alapját aprólékosan kiképzett „látó” algoritmusok alkotják. Ezek az algoritmusok, főleg amelyeket tárgyak azonosítására használnak, arra vannak betanítva, hogy megkülönböztessenek egymástól és környezetüktől különböző objektumokat. Az AI modellek különféle környezetekben készített képek ezreinek segítségével alapos kiképzésnek vannak alávetve, hogy így tegyék kifogástalanná a pontosságukat. A betanítás után a modelleket különböző videóanyagok áttekintésére és analizálására használják.

A veszélyek felismerése és azok megelőzése még egy olyan terület, ahol a Vision AI felbecsülhetetlen értékű. Képes eséseket, veszélyes folyadékok kifolyását, vagy gázszivárgásokat érzékelni, így időben lehet riasztásokat indítani, ezzel a károkat csökkenteni. Ezeken felül a Vision AI elektromos hibákat és kémiai veszélyeket is képes kimutatni, aminek eredményeként az emberek és a berendezések is nagyobb biztonságban vannak.

Érzékelés rengeteg területen

A Vision AI képességei között szerepel a valós idejű egészség-megfigyelés, vagyis olyan tényezők ellenőrzése, mint a testhőmérséklet, a fáradtság érzékelése, de még ergonómiai szempontokra is tud figyelni, mint a helyes testtartás. Ellenőrizni képes a higiéniai szabályok betartását, legyen szó a dolgozók kézmosási szokásairól, vagy akár a kész termékek tisztaságáról.

A munkások jólléte mindennél fontosabb, ezért a Vision AI kötelező biztonsági felszereléseket és más védőeszközöket is képes megfigyelni, ezzel is csökkentve a veszélyes helyzetek kialakulásának esélyeit.

A Vision AI jelenlétének köszönhetően elképzelhetetlenül pontosan lehet különféle környezeti paramétereket szemmel tartani, például a levegő tisztaságát, a sugárzás mértékét, a víz tisztaságát, a részecskék koncentrációját, a nyomásváltozásokat, a hangnyomást, a páratartalmat, vagy a hőviszonyokat. Ennek eredményeként azonnali lépéseket lehet tenni, ha a biztonsági határokat átlépi valami.

Egyszerű implementáció

A Vision AI használata nem csak a kiadásokat és a felhasznált energia mennyiségét csökkenti, hanem hatékonyabbá teszi az emberi erőforrások kezelését és növeli a precizitást is. A későbbiekben elengedhetetlen lesz az ehhez hasonló AI rendszerek használata, továbbá ezek kiépítésével a gyártók megalapozhatják az üzemek biztonságos működését.

Napjaink digitális világában a Vision AI-hoz hasonló technológiák integrálása meglévő rendszerekbe már nem okoz gondot. Ma már nincs szükség a kiépített rendszerek újratervezésére, a Vision AI beépítése nagyjából egy egyszerű szoftverfrissítés nehézségeivel egyezik meg. A gyárakban kiépített kamerarendszerek képezhetik az AI rendszerek alapját. Erre rá lehet húzni a Vision AI-t, mint egy réteget, ezáltal egy okosabb munkakörnyezet hozható létre.

Az ehhez hasonló AI-központú rendszerek alkalmazásával jobbá tesszük a munkakörnyezeteket, valamint nagyobb biztonságot teremtünk a dolgozók, a berendezések és a késztermékek számára is. A technológia igazi szépsége abban rejlik, hogy nem a régi rendszerek lecseréléséről, hanem azok finomításáról, tökéletesítéséről szól - írta meg a Manufacturing Tomorrow.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink