Gyártósor Az okosgyárakhoz fogható egy modern autómosó

Az okosgyárakhoz fogható egy modern autómosó

autopro.hu/P.B. | 2023.01.28 08:19

Az okosgyárakhoz fogható egy modern autómosó

Fotó: Pixabay

Az automatizált rendszerekről sokszor rögtön egy okosgyár jut az ember eszébe, és könnyű figyelmen kívül hagyni az olyan mindennapi megoldásokat, mint a liftek, a közlekedési lámpák, a közműrendszerek vagy akár az automatizált autómosók is. Ezek a rendszerek szinte tökéletes megbízhatósággal működnek, biztonságosan segítve az embereket világszerte.

Hirdetés

Egy modern autómosó mostanában sokkal több, mint egy vizet fröcskölő fúvóka. Ezek a rendszerek automatizált berendezéseket, érzékelőket és egyéb eszközöket tartalmaznak, amelyek az autók hatékony és biztonságos mosásához szükségesek, miközben minimálisra csökkentik a víz- és vegyszerhasználatot. A nem önkiszolgáló autómosóknál természetesen most is létezik helyszíni munkaerő, de a külső technikai támogatás és a távfelügyelet legalább olyan fontos, ha nem fontosabb.

Az amerikai Sonny’s The CarWash Factory folyamatos támogatást, felügyeletet és rendszerfrissítéseket biztosít ügyfelei számára, akik 700-nál is többen vannak az Egyesült Államokban és azon kívül egyaránt. Az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz és a működés valós idejű figyeléséhez VPN router és az IIoT felhőalapú platformot integráló távoli kapcsolat szükséges. Ez teszi lehetővé, hogy az autómosók online maradjanak és a csúcsteljesítményen működjenek.

Autómosó vagy okosgyár?

Egy modern, expressz autómosó rendszere sokban hasonlít egy kis önálló automatizált gyárhoz. Számos egyedi alrendszer létezik, és a legtöbb kölcsönhatásban áll egymással. Az alrendszerek:

  • Fizetési állomás: Lehetővé teszi az ügyfelek számára a mosási programok kiválasztását, valamint a bank- és hitelkártyával való fizetést.
  • Rendszámfelismerés: A havi előfizetéssel rendelkező ügyfelek azonosítása
  • Automatizálás: PLC-ket és HMI-ket használ az autókezelő berendezések vezérlésére és megjelenítésére, víz- és vegyszerkezelés/szűrés/szivattyúzás/permetezés, kefék és fúvók működtetésére és még sok más feladatra.
  • Motorvezérlők: A Sonny intelligens motorvezérlő központjai, motorindítói és változtatható frekvenciájú hajtásai (VFD) biztosítják a járművek megfelelő sebességű mozgatásához és a berendezések mosásához szükséges nagy teljesítményű vezérlést.

Ezen alrendszerek mindegyike egyedi vezérlőket és kommunikációs technológiákat foglal magában, amelyeket össze kell hangolni egymással. Mindezt úgy, hogy mosónak hatékonyan és környezetbarát módon kell működnie.

A távoli támogatás kulcsfontosságú, mert a legtöbb autómosó-rendszer tulajdonosának és üzemeltetőjének korlátozott számú műszaki személyzete van a helyszínen, és a tulajdonosok általában több földrajzi régióban üzemeltetnek mosókat. A vegyszereket időről időre pótolni kell, míg az olyan árucikkeket, mint a kefék, időszakonként cserélni kell. A rendszernek figyelmeztetnie kell a tulajdonost vagy a kezelőt az egyéb közelgő vagy azonnali problémákra is – itt valósul meg a prediktív karbantartás.

Fontos elvárás a rendszertől a programok és konfigurációk fel- és letöltése a folyamatos belső mérnöki és műszaki támogatási betekintéshez. A fel- és letöltési sebessége kulcsfontosságú.

Autómosó alkalmazás

Számos berendezésgyártó szabványos automatizálási programokat és konfigurációkat fejleszt és telepít az autómosókhoz, míg a Sonny's egy további lépést tett azáltal, hogy a konfigurációkat sokkal inkább a mobilalkalmazásokhoz hasonlóan kezeli, és rendszerfrissítésekkel folyamatosan javítja a működést. Hasonlóan ahhoz, hogy legalább havonta lemossák az autókat, a vállalat robusztus kapcsolatra támaszkodik a folyamatos szoftverkarbantartás időszakos elvégzéséhez.

A felhőalapú IIoT rendszer lehetővé teszi a Sonny’s számára, hogy a számítógépen vagy okostelefonon a HMI-ről figyelje és szabályozza gépeinek állapotát. A Sonny’s kihasználhatja az olyan jövőbeli lehetőségeket, mint az adatnaplózás és az IIoT platform további testreszabása.

Az automatizált autómosó-rendszerek úgy vannak beállítva, hogy szöveges üzeneteket és e-maileket küldjenek, ha problémákat vagy riasztásokat észlelnek. A távoli kapcsolódási lehetőségek nagy része arra összpontosít, hogy lehetővé tegye a Sonny's számára, hogy támogassa ügyfeleit, és bizonyos módosítási lehetőségeket elérhetővé tesznek azon ügyfelek számára, akik ezt kérik, hogy egyes problémákat belsőleg megoldhassanak.

Mint minden tervezésnél, üzemeltetésnél vagy rendszermenedzsernél a gyártásban, a Sonny’s csapatának elsődleges célja az üzemidő maximalizálása és az ügyfelekkel kapcsolatos problémák minimalizálása. A most bevezetett ipari IIoT távoli kapcsolódási megoldás lehetővé teszi számukra, hogy megfelelő és gyors támogatást nyújtsanak az ügyfelek számára - írja a Machine Desing.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink