Gyártósor Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

autopro.hu | 2023.12.01 07:18

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Fotó: Pexels

Az ipari igények az egyre kifinomultabb technológiák felé mutatnak. A termelő berendezések termelékenységével, hatékonyságával, pontosságával és megbízhatóságával szemben támasztott követelmények egyre magasabbak. A világ az intelligens technológiák irányába mozdult el, ma már mindenkinek a zsebében ott lapul egy-egy mobiltelefon, amely a 20 évvel ezelőtti átlagos számítási kapacitásokat jóval meghaladó képességekkel bír. A technológia ott tart, hogy ma már az utcán sétálva, mobiltelefonon keresztül tudunk pakolni, vásárolni és hivatalos ügyeket intézni.

Hirdetés

Ugyanez a technológia az iparban is elérhető. Ma már nem elegendő, ha egy gép megbízható és hatékony, intelligensnek is kell lennie. Mindennapos követelmény, hogy a berendezés többféle termék gyártására legyen alkalmas, és ne csak jól, pontosan és hatékonyan és energiatakarékosan gyártson, hanem megfelelően és visszakereshetően dokumentálja a gyártási folyamatot, jelezze előre a karbantartási igényt vagy a gépmegállást.

Ezek az igények a pneumatikus berendezések háttérbe szorulását eredményezték. Egyszerűen szólva, a tisztán pneumatikus berendezések nem kellően intelligensek ilyen igények kiszolgálására. Nincs ez másképpen a megfogók esetében sem. A normál pneumatikus megfogókkal nem, vagy csak nehezen oldható meg több hasonló méretű termék megfogása, minősége nem ellenőrizhető minden pillanatban, az átállás az egyik termékről a másikra igényli a képzett karbantartók és gépbeállítók munkáját. Mindezen problémák megoldásában egy elektromechanikus megfogó nagyban segít.

Video

Képzeljünk el egy formára a pneumatikushoz teljesen hasonló, de elektromosan működtetett megfogót.

Fotó: SMC

A bal oldali képen egy pneumatikus, a jobb oldali képen pedig egy elektromechanikus megfogó látható. Formára hasonlóak, de a belbecs teljesen különböző. A pneumatikus megfogó sűrített levegővel működik. Véghelyzet érzékelőkkel lehet érzékelni a nyitott és a megfogott állapotot. Méretben kis mértékben eltérő termékek megfogása esetén nem lehet különbséget tenni, hogy melyik termék van a pofák között, így nem lehet a selejt legyártását megakadályozni. Több termék esetén vagy több érzékelő szükséges, vagy ha ez nem lehetséges termékváltáskor a véghelyzet érzékelőket be kell állítani. Az elektromechanikus megfogó villamos motorral működik, amelynek a végén egy pozíció visszacsatolás van. A megfogási pozíció és a megfogási erő szoftveresen kontrollálható. A megfogó erőt és a megfogási pozíciót a folyamatirányító berendezés pillanatról-pillanatra felügyeli. Az átállás egyik termékről a másikra szoftveresen, emberi beavatkozás nélkül történik, az átállási idő minimális. Áramkimaradás esetén a megfogó gyakorlatilag korlátlan ideig működtethető szünetmentes tápegységről. A termék megtartása így nem okoz gondot, még hosszabb áramszünet esetén sem. A munkadarab nem esik ki a megfogó pofák közül, nem kell megkeresni a gépben, nem kell visszatenni a helyére, kevesebb a selejt gyártásának a valószínűsége és kevesebb az állásidő. A villamos áram napjainkban költséghatékonyabb mint a sűrített levegős alkalmazások.

Évtizedes tapasztalat

Az SMC, a világ egyik vezető pneumatika gyártója, 60 éve folyamatosan fejleszti eszközeit. Ma már a tisztán pneumatikusan működtetett beavatkozók is sokkal több, és sokkal részletesebb információt szolgáltatnak, mint annak idején. Immár 20 éve fejleszt és gyárt elektromechanikus beavatkozókat. Ezek a korszerű buszos kommunikációnak köszönhetően sokkal fejlettebb technológiát képviselnek. Mivel a kommunikáció két irányú, és valós időben zajlik, lehetőség van a gyártási folyamat teljes komplexitású nyomon követésére. A kiadott parancsok végrehajtása valós időben nyomon követhető.

Az intelligens beavatkozóknak köszönhetően, a termelés felügyeletében érdekelt szakemberek akár a mobiltelefonjukon keresztül figyelemmel tudják kísérni a termelést. Nem kell közvetlen fizikailag a gép közelében tartózkodni. Lehetnek a munkahelyükön, dolgozhatnak home office-ban vagy sétálhatnak akár az utcán is.

Az 1959 áprilisában Tokióban, Japánban alapított SMC Corporation ma már több mint 21.600 tehetséges alkalmazottat foglalkoztat a világ 83 országában. Az SMC Csoport 1959-ben lépett be a pneumatikai piacra, és azóta ügyfeleinek igényeivel együtt fejlődik, hogy átfogó automatizált vezérlőberendezés-portfóliót alakítson ki. Ma 12 ezer alapmodell több mint 700 ezer variációját kínálja a vállalat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink