Gyártósor Az egyszerűség a kulcs az új technológiák implementálásához

Az egyszerűség a kulcs az új technológiák implementálásához

autopro.hu/V.M. | 2021.06.14 04:21

Az egyszerűség a kulcs az új technológiák implementálásához

Fotó: Bosch

A technológiai újítások működésének megismerése fontos szerepet játszik azok implementálásában, a szaknyelvi komplexitás azonban gyakran hátráltatja folyamatot. Az egyszerűség fontosságát hangsúlyozza az automatizálási megoldásokat szállító svéd Crosser marketingvezetője, Johan Jonzon.

Hirdetés

Az ipari dolgok internete (IoT) területén megvalósuló projektek komplexek. A gyártásirányítási berendezéseket szállító, az informatikai és adattudományi cégek együtt dolgoznak, magukkal hozva a saját terminológiájukat, rövidítéseiket és zsargonjukat.

Jonzon az Automation.com oldalán megjelent írásában kifejti, hogy a tudományos és technológiai szakkifejezések használatára irányuló akadémiai kutatások rávilágítottak, hogy az nehezebbé teszi a tudományos információk feldolgozását, ami fokozza a változásokkal szembeni ellenállást és a kockázatérzetet. Ha az emberek nem értik egy új technológia működési elvét, kisebb eshetőséggel fogják azt alkalmazni, még ha az amúgy a vállalat hasznára is válna.

Csak ugyanúgy hangzik, de ugyanaz

A dolgok internetének világa számtalan olyan rövidítéssel és szakkifejezéssel rendelkezik, amik egy laikusnak megnehezítik az eligazodást. Erre rátesz egy lapáttal, hogy gyakran ugyanazokkal a kifejezésekkel utalnak más és más technológiai koncepciókra.

Jonzon példaként hozza a peremhálózati számítástechnikát, vagyis az edge computingot, ami ugyan minden szektorban a feldolgozás adatforráshoz közelebb vitelét jelenti, fizikai megvalósítása azonban változó.

A telekommunikációban az edge a cellás hálózatok legkülső fizikai elemét jelenti, az IT-szektorban valahol az adatforrás és a felhő között helyezkedik el, míg gyártásban sokszor a géphez legközelebbi feldolgozópont. Az alkalmazást tekintve aztán megint lehetőség van félreértésre, mert az edge szolgálhat elemzésre, beavatkozásra, továbbá integrációra vagy a fejlett gépi tanulási algoritmusok futtatására.

Ez a komplexitás megnehezítheti az implementálást, de még a megfelelő megoldás kiválasztását is. Sok gyártó állíthatja, hogy terméke alkalmas peremhálózati alkalmazásra, mivel annyi mindent fed le a kategória, ez azonban hátráltatja a termékválasztást, azáltal pedig a technológia adaptálását.

A közérthető fogalmazás nem mindig elég

A zsargon kiváltása sokat segít az új technológiák „barátságosabb” feltüntetésében, azonban csak félmegoldás – fejti ki Jonzon. Szerinte az egyszerűségnek a platformban is meg kell mutatkoznia, hogy extenzív háttértudás és képzés nélkül is kezelhető legyen.

Ez különösen fontos az informatikai szakemberek hiányának fényében. Az informatikai képzéseket nyújtó Global Knowledge felmérése szerint az informatikai menedzsereknek több mint 75 százaléka küzdött szakemberhiánnyal 2020-ban. Ez megakadályozza, hogy a vállalatok kihasználhassák a technológiai fejlődéssel megnyíló lehetőségeket, a problémát azonban tovább súlyosbítja, hogy a technológia gyors fejlődésével még a szakembereknek is nehéz lépést tartani.

A megoldás olyan alkalmazásokban rejlik, melyek programozói tudás nélkül is használhatóak, ezekre példa a Crosser által kínált Flow Studio is, amiben előre beépített modulok összeillesztésével tervezhetőek és irányíthatóak IoT hálózatok.

Kiemelt Partnereink