Gyártósor Az additív gyártás lehet a megoldás a chiphiányra?

Az additív gyártás lehet a megoldás a chiphiányra?

autopro.hu/P.B. | 2021.06.20 16:22

Az additív gyártás lehet a megoldás a chiphiányra?

Fotó: Pixabay

Egyes gyártási folyamatokban sokat segíthet az additív gyártás, ami egy válság kezelésében jól jöhet, azt viszont ettől a technológiától sem lehet várni, hogy új kapacitásokat teremtsen. A meglévő lehetőségek jobb kihasználására viszont alkalmas a fémek 3D nyomtatása.

Hirdetés

2020-ban közvetlenül a koronavírus, 2021-ben már a chiphiány a legnagyobb válság a járműiparban, igaz, ez utóbbi közvetetten köszönhető a járványnak. A félvezetők ellátási akadozása várhatóan kitart legalább a jövő évig, és egyelőre nincs biztos megoldás a helyzet javulásra.

A chipgyártás egy olyan iparág, ahol túl költséges a gyártási kapacitás növelése, ráadásul sokáig tart a folyamat. Azonnali választ innen tehát nem lehet adni a kihívásokra, így aki csak teheti, keresi az alternatívákat.

Additív gyártás a félvezetők esetében

A különböző stratégiák között felmerült az additív gyártás szerepe is, ami a jelenlegi gyártási folyamatok felgyorsítására lehet alkalmas – írja a Forbes. A 3D Systems Corporation, mely egy amerikai (dél-karolinai) cég, már húsz éve működik együtt a chipiparral.

Az egyik példa, ahol az additív gyártás szerepe megnőhet, az a chip litográfiájának hőkezelése. A litográfia itt az a folyamat, amikor a szilíciumba beleolvasztják a mikrokapcsolókat. Ez egy nagyon költséges és összetett eljárás, Scott Green, a 3D Systems szakértője szerint a repülőgépek motorjának gyártásához hasonlítható ezen a téren.

Ennek a bonyolult folyamatnak az egyik aspektusa a szelet hőmérsékletének kezelése, amibe beleolvasztják a kapcsolókat. Ezt hűtőcsatornákkal oldják meg, amiknek a kialakítására az additív gyártás is alkalmas – ezzel pedig sok időt lehet nyerni a gyártás során. Green szerint óriási munka a kialakítása a csatornáknak, viszont ha az kész, utána már gyorsan és nagy volumenben készíthetőek az additív eljárásokkal a szeletek.

A Forbes hozzáteszi, hogy a chipgyártás során más hasonló esetekben – főleg folyadékok vagy gázok elvezetésekor – is használható az additív gyártás.

Az additív gyártás mindig opció

Green szerint egy valós és használható alternatíva az additív gyártás a high-tech alkalmazások esetében. Ha a lényeg a lehető legjobb elérhető opció, akkor az additív gyártás felmerülhet.

Egy másik ok, amiért az Egyesült Államokban működő chipgyártók számára az additív gyártás jó alternatíva lehet, az az összeszerelés visszavitele Amerikába a tengerentúlra kiszervezett gyártás helyett. Segíteni akarunk jól fizető, magas képzettséget igénylő munkahelyek teremtésében – mondta Green.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink