Gyártósor Áttörést hoz az ABB tesztközpontja a 3D gépi látású megoldásokban

Áttörést hoz az ABB tesztközpontja a 3D gépi látású megoldásokban

MTI | 2021.09.06 13:20

Áttörést hoz az ABB tesztközpontja a 3D gépi látású megoldásokban

Fotó: ABB

Az ABB Robotika üzletága a svédországi Jönköpingben megnyitotta az új Random Bin Picking tesztközpontját, ahol a legújabb, 3D-s gépi látással támogatott Random Bin Picking technológiára épülő automatizált pick-and-place megoldásokat fejlesztenek majd. Az új központ az ABB azon szélesebb körű stratégiájába illeszkedik, amellyel fel kívánja gyorsítani a rugalmas automatizálás bevezetését a kkv-knál.

A tesztközpontban, amelynek az ABB Global Solution Center ad otthont, szakembereink a globális ügyfelekkel és partnerekkel együttműködésben fejlesztik majd az innovatív megoldásokat, amelyeket az ügyfelek és a partnerek integrálhatnak majd a saját alkalmazásaikba.

„Az új Random Bin Picking tesztelő létesítmény mérföldkőnek számít azon törekvéseinkben, amelyek célja, hogy az automatizálást bevezessük a hagyományosan nehezen automatizálható ipari folyamtokban is. A tetszőlegesen elhelyezkedő alkatrészek gyors és hatékony mozgatása, kezelése jelentősen javítja majd az alkatrész-adagolás rugalmasságát” – nyilatkozta Andrea Cassoni, az ABB Robotics General Industry Business Line ügyvezető igazgatója. „A hagyományos rendszerekkel összehasonlítva a Random Bin Picking megoldásaink hatékony anyagmozgatást eredményeznek, ami akár egy 12 hónapnál rövidebb időtartamon belül is jelentős megtérülését biztosít az ügyfeleink számára.”

3D gépi látással kombinált robot

Az új tesztközpontban az ABB felgyorsítja a Random Bin Picking technológiájának fejlesztését szolgáló innovációt. Az új, innovatív megoldás alapján az ABB robotját 3D-s gépi látással kombinálják, így képes lesz a nem szabványos konfigurációjú és nem szabványos orientációjú alkatrészek válogatására is. A tetszőleges elhelyezkedésű alkatrészek felismerésének képessége lehetővé teszi, hogy az alkatrészek bárhogyan helyezkedhessenek el a tárolódobozban vagy a raklapon, így a jövőben nem lesz szükség az alkatrészek előzetes, kézi válogatására vagy rendezése.

A hagyományosan strukturált, tárolódobozos komissiózási rendszereknél követelmény, hogy mielőtt a robot megfogja és a kívánt helyre helyezi az alkatrészeket, azokat a kívánt irányba kell rendezni. Az alkatrészek kézi rendezése időigényes lehet, az alkatrészek ismétlődő felemelése és adagolása sérülést okozhat, a helytelen irányban álló alkatrészek pedig termelési késedelmet okozhatnak.

Fotó: ABB

A tárolódobozos komissiózás teljes körű automatizálása javítja a gyártási folyamatok hatékonyságát, termelékenységét és rugalmasságát, az alkalmazásokban felgyorsítja az anyagmozgatást és az anyagáramlást, köztük a gépkiszolgálást és az alkatrész-adagolást is. Ez megnyitja az utat más gyári folyamatok automatizálása előtt is, és lehetővé teszi az interakciót az autonóm mobil robotokkal (AMR), amelyek automatikusan képesek raklapra helyezett alkatrészeket szállítani a robotcellákhoz. Az ABB legkisebb gépkiszolgáló cellájának helyigénye csupán három négyzetméter, ami új lehetőségeket kínál a cella meglévő gyártósorba történő telepítése számára.

Tesztelés a telepítés előtt

Az ABB új Random Bin Picking tesztközpontjában a vevők és az üzleti partnerek a különböző konfigurációkat és szcenáriókat már azok tényleges környezetükben való telepítésük előtt vizsgálni tudják, így minimális szintre csökkenhet a tárolódobozos komissiózási alkalmazások létesítésével kapcsolatos kockázat, időigény és költség, illetve a telepítés során kiküszöbölhetik az esetleges üzemzavarokat. Szakembereink az ABB piacvezető szimulációs és programozási eszközével, a RobotStudio-val modellezi majd a folyamatokat még azt megelőzően, hogy a tényleges robotcellákat kialakítanák a végleges tesztelés és finomhangolás számára.

Az ABB Random Bin Picking megoldása az ABB piacvezető, gépkiszolgálási megoldásokkal foglalkozó Global Solutions központja és a központ 3D-s gépi látási technológia fejlesztésére és szállítására szakosodott partnerei között folyó szoros együttműködés eredményeként született meg.

Kiemelt Partnereink