Gyártósor Átalakítja gyártósorait a Jeep-gyár

Átalakítja gyártósorait a Jeep-gyár

Biró Csongor | 2015.09.02 15:14

Átalakítja gyártósorait a Jeep-gyár

A Fiat Chrysler vezetése eldöntötte, hogyan lehet a leghatékonyabban növelni a termelést a népszerű Jeep Wrangler gyártósorán.

Segio Marchionne vezérigazgató úgy döntött, hogy a Cherokee távozik az amerikai Toledóból, a Wrangler pedig marad, és érkezik mellé a sorra egy Wrangler pickup is.

A döntés 11 hónappal azután született meg, hogy pletykálkodni kezdtek a történelmi Wrangler gyártásának felfüggesztéséről Ohióban. Hogy a Cherokee okozta kiesést mihamarabb pótolják, a Fiat Chrysler döntött egy Wrangler pickup 2017-es vagy 2018-as gyártásáról is amelynek prototípusát még 2005-ben mutatták be. További részleteket, amelyek a gyárban dolgozókat is érintik, a szakszervezetekkel szeptember közepén lefolytatott tárgyalások után ismertetnek a nyilvánossággal.

A toledói gyár két egységből áll, az egyik az alvázas Wranglert, a másik az önhordó karosszériával készülő Cherokee-t gyártotta. A két gyártósornak vannak közös elemei, de alapvetően függetlenek. A döntés nyomán az utóbbi gyártósort át kell alakítani, hogy képes legyen a következő generációs Wranglerek összeszerelésére.

A Cherokee kiesése komoly gondot okoz a gyárnak, hisz ez a modell most nagyon népszerű, augusztusban a legkeresettebb autó volt az USA-ban, havonta átlagban 17 ezer 611-et vesznek meg. Ezért fontos, hogy olyan modell gyártása kerüljön majd ide, amelyik legalább ennyire sikeres. A Wrangler egyébként szintén igen sikeres modell az USA-ban és a rajta keletkező nyereség is komoly. A tervek szerint az új Wranglerből és pickup változatából (amely várhatóan a Ram 1500 létravázára épül Wrangler külsővel) 350 ezer készülhet egy évben.

Sajtóértesülések alapján a Cherokee gyártása Michiganbe (Sterling Heights Assembly) vagy Illinois államba kerülhet át (Belvidere Assembly). Előbbiben a Chrysler 200 modellt, utóbbiban a Dodge Dartot gyártják, mindkét autó azonos platformra épül, mint a Cherokee.

Kiemelt Partnereink