Gyártósor A vulkanizáló présgépek optimalizálásában is segít az AI

A vulkanizáló présgépek optimalizálásában is segít az AI

autopro.hu | 2023.04.25 07:19

A vulkanizáló présgépek optimalizálásában is segít az AI

A Festo VTEM Motion Terminal segítségével mostantól a gumiabroncsok vulkanizálására szolgáló présgépek rakodási műveleteinél is megtakarítások érhetők el | Fotó: Festo Kft.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia (AI) olyan megatrendek, amelyek a gumiabroncsgyártásban is nagy megtakarítási lehetőségeket kínálnak. A gépi tanulási algoritmusok decentralizált módon, például a helyszínen, azaz a ténylegesen felügyelendő modulon is megvalósíthatók. Erre példa a Festo AX. Ez az AI szoftver pontosan ezeket az algoritmusokat használja a gumiabroncsgyártó gépeken vagy a vulkanizáló préseken előforduló rendellenességek észlelésére.

A vulkanizáló présben használt pneumatikus hajtómű tulajdonságainak, például a nyomásnak, a mozgási sebességnek és ezek időbeli alakulásának decentralizált felügyelete nemcsak a működtető egység paramétereinek elemzését teszi lehetővé, hanem a teljes folyamat rendellenességeinek felderítését is. Ez az alapja a prediktív karbantartási koncepcióknak és a gyártási folyamat optimalizálását célzó adatelemzéseknek. A vezérlés mesterséges intelligenciája további programozási erőfeszítés nélkül észleli a rendellenességeket.

A problémák időben történő felismerése

A szabályos termelésből származó adatok alapján betanított algoritmusok önállóan képesek felismerni a gyártási folyamatban vagy a hajtóművek teljesítményében mutatkozó eltéréseket. Ez lehetővé teszi a gyár üzemeltetői számára, hogy időben észleljék a problémákat, és elkerüljék a meghibásodások miatti nem tervezett leállásokat.

Egy fűtőprés teljes eszközhatékonyságának (OEE) növelése érdekében végzett elemzések kimutatták, hogy a gőz előállítása teszi ki az energiafogyasztás oroszlánrészét, és hogy a gőz szabályozására szolgáló folyamatszelepek nagymértékben elhasználódnak. Ezekkel a körülményekkel foglalkozni kell, mivel a tömítések anyagának kopása miatt a folyamatszelepeket 18-24 havonta cserélni kell a hőkezelő présekben. Ha egy gumiabroncsgyárban 200 vulkanizáló prést használnak, akkor ezekhez körülbelül 1500 folyamatszelepet építenek be. Az átlagos költség 300 Euró. Ez 18-24 hónapra kivetítve 450 ezer Euró költséget jelent.

A leállások elkerülése

A mesterséges intelligenciával ellátott digitalizációs megoldások még azelőtt felismerik a hibákat, mielőtt azok egy alkatrész hirtelen meghibásodásához vezetnének. Ez lehetővé teszi a karbantartó személyzet számára, hogy időben beavatkozzon a gép leállásának elkerülése érdekében. Az egyik ilyen szoftveres megoldás a Festo Automation Experience, röviden Festo AX. „Ez növeli a gépek és rendszerek teljesítményét, így az ügyfelek még sikeresebbek lesznek" - magyarázza Dr. Oliver Niese, a Festo digitális üzletágának vezetője.

Dr. Oliver Niese, a Festo Didactic SE igazgatótanácsának tagja és a Festo SE & Co. KG digitalizálásért felelős alelnöke

Dr. Oliver Niese, a Festo Didactic SE igazgatótanácsának tagja és a Festo SE & Co. KG digitalizálásért felelős alelnöke | Fotó: Festo Kft.

A Festo az automatizálási technológiában való jártassága mellett speciális szakértelemmel is rendelkezik. A Resolto szoftvercég felvásárlásával a vállalat a fejlett analitika és a mesterséges intelligencia területén is biztonsággal mozog. E három rész együttesen eredményezi a Festo AX szoftvermegoldást.

„A Festo AX segít ügyfeleinknek abban, hogy tényeken alapuló döntéseket hozzanak" - hangsúlyozza Niese digitalizációs szakértő. A Festo Automation Experience (Festo AX) egy könnyen használható megoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével maximális értéket nyerjenek az üzemi adatokból.

Az adatok elemzése és a termelékenység növelése

A Festo AX segítségével, az adatok egyszerű elemzésével a felhasználók növelhetik a termelékenységet, csökkenthetik az energiaköltségeket, elkerülhetik a minőségromlást, optimalizálhatják az üzemcsarnokot és új üzleti modelleket hozhatnak létre. „A Predictive Maintenance, Predictive Energy és Predictive Quality modulokkal meg tudjuk valósítani ügyfeleink egyedi megoldásait" - magyarázza Niese.

A Festo AX mesterséges intelligenciát kínál valós időben. Rugalmasan integrálható az ügyfél rendszerébe – a telephelyen, a berendezésen vagy a felhőben. A felhasználó marad az összegyűjtött adatok tulajdonosa, és senki más. Az adatelemzés nem korlátozódik a Festo saját alkatrészeire és moduljaira. „Nagy előny a piacon, hogy szoftverünk lehetővé teszi más gyártók alkatrészeinek megbízható elemzését is" - hangsúlyozza Niese digitalizációs szakértő.

A Festo vezető szerepet tölt be az automatizálás technikában, valamint a műszaki oktatás területén. A cég célja vevőik maximális termelési hatékonyságának biztosítása és versenyelőnyhöz juttatása.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink