Gyártósor A sportszergyártók is sokat profitálhatnak az additív gyártásból

A sportszergyártók is sokat profitálhatnak az additív gyártásból

autopro.hu/P.B. | 2021.08.15 12:21

A sportszergyártók is sokat profitálhatnak az additív gyártásból

Fotó: Fast Radius

Az amerikai Fast Radius nevű gyáripari és logisztikai vállalat, a HP hálózatának tagja, a Carbonnal és a Rawlings-szal közösen a sportszergyártás területén rukkolt elő egy nagyszerű újdonsággal. Az additív gyártásnak köszönhetően óriási potenciál rejlik a hasonló együttműködésekben.

Hirdetés

A Fast Radius, a Carbon és a Rawlings által gyártott új kesztyű bonyolult rácsos kialakítást használ a kisujj és a hüvelykujj betéteiben. A Carbon digitális 3D nyomtatási technológiáját kihasználva, a rács könnyű és rugalmas anélkül, hogy ez a védelem vagy a tartósság rovására menne. Ez jelentős fejlődésnek számít a kesztyűtervezésben.

A cél nemcsak a profi baseball játékosok kesztyűinek fejlesztése volt, hanem az újítás megismertetése minden baseball iránt érdeklődővel – ezért a REV1X prototípusa után hamar beindították a tömeggyártást a sportolók visszajelzései alapján.

Nagy lehetőségek

John Nanry, a Fast Radius egyik társalapítója az Industry Week című lapnak elmondta, hogy az additív gyártás számos újítást kínál a sportszergyártóknak. A kesztyűk mellett a sisakok, kerékpáros kiegészítők és cipők terén is használnak 3D nyomtatással előállított anyagokat, amik növelték az eszközök biztonságát és használhatóságát.

Az együttműködés keretében gyorsan tudnak új ötleteket kipróbálni, a nyomtatási technológia pedig lehetővé teszi, hogy akár egy cipőt is egyben gyártsanak le, nem részletekben.

Először be kellett állítanunk a nyomtatási folyamatot, és egyedi utófeldolgozási módszereket kellett kifejlesztenünk, hogy minden megfeleljen a rácsszerkezetek precíz paramétereinek – magyarázta Nanry. Mint fogalmazott, az ilyen rácsokat nehéz mérni, új módszereket is ki kellett találnunk ezen alkatrészek minősítésére.

Az erőfeszítések végül meghozták a sikert, a kezdeti gyártási folyamatokhoz képest négyszer annyi kesztyűrácsot tudtak készíteni.

Autóipari partnerek

A Fast Radius az additív gyártás terén korábban az Aptivval és a Forddal is együttműködött. Az autógyártóval a Ford F350 pickupokon dolgoztak egy olyan fejen, amivel az összes elektronika kikapcsolható az autókban.

Mivel ez egy utólagos funkció volt, a gyorsaság és a költséghatékonyság is elsődleges szemponttá vált a projektben, így esett a választás az additív gyártásra.

Ugyanakkor a járműiparban nem egyszerű új anyagokat alkalmazni, hiába felelnek meg a bevett, hagyományos anyagok paramétereivel szemben felállított követelményeknek. Az új anyagok minősítési folyamata komoly kihívást jelent.

Kiemelt Partnereink