Gyártósor A robotoké a jövő, ha pakolászásról van szó

A robotoké a jövő, ha pakolászásról van szó

autopro.hu/V.M. | 2023.02.15 07:21

A robotoké a jövő, ha pakolászásról van szó

Fotó: FANUC

Megannyi üzemben kell megoldani a gyártósoron érkező termékek megfogását, felemelését, majd rendeltetési helyre átemelését. Ezeket az angolul pick-and-place, vagyis pakolásos feladatokat jellemzően emberekkel, vagy fix kialakítású gépekkel végeztetik el, mára azonban, a technológia fejlődésének hála már egy harmadik, az előzőkkel szemben több előnyt is nyújtó lehetőség is szóba jön a robotok alkalmazásának képében.

Hirdetés

A soron gyakran nagy sebességgel érkeznek egymás után a termékek, melyeket meg kell fogni, le kell emelni, esetleg csomagolni kell. Ha a nagy sebesség nem volna elég, különböző termékek adott kombinációban csomagolása lehet a feladat, és ezek a kombinációk akár naponta is változhatnak a piaci igényeknek megfelelően. Minderre jó példa az élelmiszeripar.

Fix jellegű berendezések használatakor a rendszer nehezen vagy egyáltalán nem követheti a változásokat, ami többféle gép telepítését teszi szükségessé, növelve a költségeket. Ez azzal is jár, hogy mikor az egyik termékvariációt készítik, a másikra beállított gépek tétlenül állnak. Mikor egy gép mégis átállítható, a folyamat sokszor időigényes, plusz gyakran egy komplex mechanikai rendszerről van szó, sok hibalehetőséggel.

A pakolás jellegű feladatok emberekkel végzésének szintén megvannak a hátulütői. A gyártósor mellett sok pozíciót kell feltölteni, a sokszor ismételt mozdulatok sérülések okozói lehetnek, a munka unalmas, és az utóbbi kettő együttesen nagy fluktuációt eredményezhet.

A legjobb alternatíva

A robotok mind más gépekkel, mind az emberekkel összevetve előnyökkel rendelkeznek a pakolás jellegű feladatokban. Az embereknél gyorsabbak, pontosabbak és nincs szükségük pihenésre. Mikor a pakolandó termékek kis időközzel érkeznek, az embereknek nehézséget okozhat a lépéstartás, ami hibákhoz vezet. A robotoknál azonban nincs ilyen probléma, sőt az sem számít, ha piszkos termékeket kell mozgatniuk vagy ha mindezt veszélyes vagy emberek számára nehéz környezetben kell tenniük.

A többféle termékvariáció sem jelent problémát, ugyanis ma már gyors átprogramozásokra van lehetőség, akár csak egy gomb megnyomásával. Más esetekben a szoftver moduláris folyamatarchitektúrája lehetővé teszi az átállítást kódolás vagy új programok írása nélkül.

Képességfokozó technológiák

A robotok további előnye, hogy jól kombinálhatóak más technológiákkal, melyek egyike a gépi látás. Ezáltal a robot képessé válhat lokalizálni a megfogandó terméket, ellenőrizni azt, illetve a hibás darabokat eltávolítani. A vonalkódok leolvasásának képessége azt is biztosítja, hogy pontosan lehessen követni, milyen termékeket helyeztek már el az adott csomagban, csökkentve a hibák lehetőségét.

A robotok nagy sebességgel képesek működni, egyes alkalmazásoknál azonban ez nem elég. Ilyenkor több robot párhuzamos alkalmazása lehet a megoldás: amelyik terméket az egyik nem tudja leemelni a sorról, azt a másik fogja. Ahogy az a Manufacturing Tomorrow cikkében is olvasható, ilyen esetekben a robotok információt oszthatnak meg egymással, ami egyrészt minden termék eltávolítását, másrészt a munkateher elosztását is garantálja.

További lehetőség a termékeket továbbító anyagmozgató rendszer és a pakolást végző robotok ugyanazon programozható logikai vezérlővel (PLC) irányítása. Ilyenkor az anyagáramlás sebessége a robotok kapacitásához igazítható, és akár az anyagmozgatás leállítása is megoldható szükség esetén.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink