Gyártósor A kőkori technológiáknak nincs helye a gyártósorokon

A kőkori technológiáknak nincs helye a gyártósorokon

autopro.hu/Sz.K. | 2019.11.11 08:04

A kőkori technológiáknak nincs helye a gyártósorokon

2019-et írunk. A Szárnyas fejvadász szerint a gyártóknak már repülő autókat, és űrbéli bányagépeket kellene gyártaniuk, android munkaerő segítségével. A valóság egy kicsit máshogy fest, pláne a gyártósorokon.

Hirdetés

Habár az Egyesült Királyság gyártói csúcstechnológiás digitális gyártósorok tömegét telepítik gyáraikban, mégis, közülük több ezren még az ódivatú módszerekkel dolgoznak a gyártásszervezés, a beszerzés, a fejlesztés és az eladások terén.

Az Excel táblázatkezelő az elmúlt 20 évben szinte semmit sem változott. Az anyagszükséglet-tervező rendszerek drágák, elavultak és rugalmatlanok, mégis szinte csak velük találkozunk a gyártósorok háttérirodáiban.

Az elmúlt néhány év új technológiáinak segítségével az Egyesült Királyságban reneszánszát éli az ipar, mivel könnyebbé vált a független gyártók számára, hogy kihívóivá váljanak a piacra rátelepedett, bekövült gyártóknak, méghozzá alternatív, minőségi kínálatukkal.

Ahhoz azonban, hogy a fogyasztók figyelmét felkeltsék minőségi termékeikkel, nem csak hardveres szinten, hanem szoftveresen is az élre kell kerülniük. Éppen ezért, a felhőnek köszönhetően, a gyártók azon lehetősége, hogy forradalmasítsák az egész üzletágat – a gyártástól kezdve, egészen a háttérirodákig – még sosem volt ennyire elérhető.

Káosz a táblázatokban

A táblázatkezelők rengeteg mindenben segítenek, de sajnos nem lehet velük egy összetett gyártási folyamatot nyomon követni. Előbb-utóbb a gyártó komoly gondokba ütközik miatta. Íme, néhány probléma, mely időről időre felüti a fejét.

A láthatóság hiánya

Azon vállalatok, melyek táblázatkezelőt alkalmaznak a készletgazdálkodásra, nem látják pontosan:

  • Mekkora készletük van
  • Hol van a készlet
  • Mennyi hasznot szereznek az eladásokon

A felhőben történő készletgazdálkodás azonban pontos információt biztosít a készletekről, bármikor, bárhonnan. Nincs többé olyan termék, amit ne tudnánk eladni, mert nem találjuk, vagy rossz döntéseket hozunk a pontatlan információnak köszönhetően.

Termelékenységbeli problémák

A kisebb, független brit gyártóknak manapság versenyezniük kell a nagy márkákkal, melyek olcsóbban és gyorsabban tudnak dolgozni.

Az Excellel lehetetlen hosszú távon áthidalni a különbségeket. Hogy miért? Mert az Excelt futtató gyártóknak kézzel kell berögzíteniük minden eladást, amivel csak az időt pocsékolják, és megnő a hibalehetőség is. Ezen kívül nincs megfelelő adatuk hozzá, hogy új hatékonyságokat keressenek, továbbá ez megakadályozza őket abban, hogy optimalizálják folyamataikat, és növeljék versenyképességeiket.

Különálló rendszerek

A felhőbeli könyvelés és a felhőbeli készletgazdálkodás kombinálása azt jelenti a gyártóknak, hogy kiiktathatják a dupla adatbevitelt, mely a táblázatkezelők sajátsága, és új időbeosztással fókuszálhatnak az értékteremtő feladatokra.

Az egyesítő alkalmazáscsomag segítségével – mely például egy Xero vagy QuickBoooks Online könyvelő programból, a készletgazdálkodás számára Unleashed programból, és az online kereskedelemhez Shopify alkalmazásból állhat – a gyártók búcsút vehetnek a készletkezelőktől.

Elavult anyagszükséglet tervezők

Az MRP (anyagszükséglet tervező) rendszerek azonban a mérleg másik felén vannak. Igényesek és specifikusan arra a feladatra készültek, hogy segítsék a gyártókat a folyamatok irányításában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy integrálhatók a könyvelő, a CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő), vagy értékesítési megoldásokba, így nem adnak pontos képet a készletekről és haszonkulcsokról, illetve nem javítható a termelékenység.

Ezen kívül az MRP-k megvásárlása és üzemeltetése nagyon sokba kerül, nagy beruházást jelentenek, és nem csak pénz, hanem idő tekintetében is. Sokáig tart a rendszerek telepítése, a futtatása, a felhasználók betaníttatása, a folyamatok és tervek átalakítása, hogy megfeleljenek a rugalmatlan rendszernek – állítja a themanufacturer.com.

A felhőbeli készletgazdálkodás azonban egy ennél sokkal rugalmasabb módot kínál ugyanezen cél elérésére. A telepítés és betanítás csupán napokat, nem pedig hónapokat vesz igénybe, a gyártóknak csak azon szolgáltatásokért kell fizetniük, amit használnak is, és a rendszer további alkalmazásokkal bővíthető, hogy megfeleljen az egyes vállalatok speciális igényeinek.

Így tehát, habár nem kétséges, hogy a digitális forradalom átalakítja a gyártást, súlyos hibát jelent, ha a gyártók figyelmen kívül hagyják a háttériroda fejlesztéseit, és csak az új gyártósori felszerelésekre összpontosítanak. A kőkori technológiáknak nincs helyük egy modern vállalatban.

Kiemelt Partnereink