Gyártósor A jövő pótkocsiját fejleszti a Neumann Egyetem

A jövő pótkocsiját fejleszti a Neumann Egyetem

autopro.hu | 2022.05.18 10:20

A jövő pótkocsiját fejleszti a Neumann Egyetem

Fotó: hiros.hu

Új, extrakönnyű haszongépjármű fejlesztésébe fogtak a Neumann János Egyetemen. Az intézmény két autóipari vállalattal fogott össze annak érdekében, hogy részben kompozit műanyagokat felhasználva egy – a jelenlegi gazdasági körülmények között is – stabilan gyártható járművet alkossanak.

Hirdetés

Új, könnyebb és nagyobb teherbírású pótkocsit fejleszt a Neumann János Egyetem két gépjárműipari céggel összefogva. A projekt a közelmúltban indult, az eddig elért eredményeket az egyetem gépjármű-technológiai tanszékén mutatták be az érintett feleknek.

„A célunk egy olyan haszongépjármű megvalósítása, ahol a tömegcsökkentésen lesz a hangsúly. Ez egy rendkívüli lehetőség számunkra, hiszen eddig alapvetően motorsporttal foglalkoztunk, amiben az volt a célunk, hogy egyedi járműveket alkossunk” – fejtette ki Kun Krisztián tanársegéd. Az új projekt izgalmas kihívás, tette hozzá, hiszen itt egy új sorozatgyártott jármű kifejlesztéséről van szó. „Az első mérföldkövet már teljesítettük is, egy rendkívül jó szakmai anyagot sikerült összeraknunk. Sőt mondhatom azt, hogy megalapoztuk már a két új mérföldkő tudásbázisát” – mondta Kun Krisztián.

Valós nyereség a vállalati partnereknek

A projekt nem csak a kutatásról szól. Az új eljárásoknak és anyagoknak köszönhetően a részt vevő cégek jelentős piaci versenyelőnyhöz is juthatnak. „Előnyt jelent számunkra ez az együttműködés, be is tudjuk vezetni ezt a technológiaváltást. Az acél anyagokat ki tudjuk váltani olyan egyéb anyagokkal, amelyek a piacon megtalálhatóak. A háború miatt sajnos az acéltermékek nehezen elérhetőek, sőt van, ami egyáltalán nem kapható, így nagyon jól jön az extrakönnyű pótkocsi fejlesztése” – nyilatkozta Sziráki Szilárd, a Budamobil-Cargo Kft. ügyvezető igazgatója.

Minden szempontból előnyös

Könnyebb pótkocsi, azaz kevesebb üzemanyag és több rakomány. Az új fejlesztésű anyagoknak és alkatrészeknek ugyanakkor más előnyük is akad. „Mi azt gondoljuk, hogy ez már a jelen, vagy legalábbis a közeli jövő. Ezekkel a témákkal foglalkozni kell. A tömegcsökkentés mellett maga a gyárthatóság is rendkívül fontos. A projekt eredményeként ezzel a technológiával sokkal könnyebben lehet betanított munkaerővel létrehozni a termékeket” – értékelte az együttműködést Végh Tamás, a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. ügyvezetője.

Az előadás és üzembejárás is bebizonyította a feleknek, hogy van jövője az egyetemi tudás alkalmazásának az ipari hadszíntéren.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink