Gyártósor A jövő közelebb van, mint az ipar gondolta

A jövő közelebb van, mint az ipar gondolta

autopro.hu/D.Á. | 2021.03.05 04:22

A jövő közelebb van, mint az ipar gondolta

Fotó: Metro Mold & Design

A mai generációk számára a hagyományos ipar már kevésbé vonzó, valamilyen paradigmaváltásra mindenképpen szükség volt, hogy a folyton növekvő fogyasztói igényekkel tartható legyen a lépés. A világjárvány szülte helyzet azonban az erre irányuló folyamatokat olyan mértékben felgyorsította, hogy a jövő tulajdonképpen már ma elkezdődött.

Hirdetés

Számos gyártó küzd munkaerőhiánnyal világszerte – ilyen például a gépiparban szereplő amerikai PBC Linear is. A cég egyik tervezőmérnöke, Beau Wileman szerint nagy kihívást jelent megtalálni, megfelelően kiképezni, majd meg is tartani egy-egy dolgozót. Wileman a kiterjesztett valóságban (AR) látta a megoldást – a Taqtile vállalat megoldásainak segítségével a PBC Linear betanítási folyamatainak 70 százaléka AR-szemüveggel történik. Ezzel nemcsak a képzési idő rövidül, de a vezetők felügyelete is sokkal kevésbé szükséges, akik így saját feladataikra koncentrálhatnak. Az anyagok minden alapvető, minden folyamatra kiterjedő információkat tartalmaznak, amiket a fiatalabbak könnyebben sajátítottak el az AR-szemüvegekkel, de az idősebb generációknak sem kellett több pár napnál.

Nulláról a szakértelemig rekordidő alatt

A vírushelyzet hatására érthető módon rengeteg, vendéglátóiparból jelentkező próbálna szerencsét a gyáriparban, így a PBC-nél is. Tim Lecrone fejlesztési igazgató elmondta, normál esetben a megmunkálás területén tapasztalattal nem rendelkezők hátrányosabb elbírálásban részesülnének, ám az új tanulási módszerek új lehetőségeket nyitnak – a tapasztalatlanok lépésről lépésre, fokozatosan sajátíthassák el az egyes feladatokat, majd egyre több juttatásért a következőket, ha van kedvük. A formabontó, videójátékokra hajazó betanítási élménnyel céljuk megszólítani a fiatalokat, és fenntartani lelkesedésüket.

A kiterjesztett valóság a betanításon túl a kiegyensúlyozottabb működést is segíti. A vállalat tapasztalta, hogy minden gépkezelőnek megvan a saját, jellemző meglátása egy-egy munkaállomás működésével, vagy a legyártott darabok minőségével kapcsolatban, hiába vannak instrukciós dokumentumok és ellenőrzési utasítások a gépek mellett. Lecrone szerint a kiterjesztett valóság használatával könnyebb megítélni, mikor kell egy-egy gépkezelőnek újra megnéznie a vonatkozó részeket az utasítások közül, illetve maga a tudás felfrissítése is gördülékenyebb.

A PBC Linear munkaerő-problémáit a kiterjesztett valóság megoldani látszik, ám lassan kiterjed többek között a robotokkal és 3D nyomtatókkal zajló munkára is. Wileman azonban ennél is tovább lát, és a terméktámogatásban is szerepet szán a technológiának, így többé nem jelent majd gondot a távolság, ha teljes értékű segítséget kell nyújtani ügyfeleiknek.

Szükség kovácsolta nagy ötletek

Az amerikai Metro Mold & Design vállalat elkötelezte magát a több, kisebb munkacsoportokra osztott termelés mellett, hiszen Ben Lampron alelnök szerint a stabil működés alapja az egyszerűség. A hatékony munkacsoportok megalkotása magában foglalja a jól képzett személyzet, a megfelelő munkaeszközök és az elengedhetetlen automatizálás összehozását. Egy példa a modellre a Metro Mold egyik megbízása, melynek keretein belül egy nagyszabású építkezéshez gyártanak alkatrészeket. A projektnek egy kitüntetett helyiséget tartanak fenn, ahol hat fröccsöntőgép a kizárólag ehhez a projekthez szükséges alkatrészeket gyártja, illetve minden, a projekthez kapcsolódó anyagmozgatási feladat itt fut össze. Az összes kapcsolódó alkatrészrajz, műszaki dokumentáció, és oktatóanyag is elérhető a helyiségben. Lampron ebben a lézerprecíz folyamattervezésben látja a gördülékenyebb, több profithoz vezető működés titkát, főleg a járvány okozta bizonytalan helyzetben, amikor sokkal kevesebb hiba tolerálható.

Lampron szerint minden lehetőséget meg kell ragadni, ha automatizálásról van szó. Ennek fényében a gyártás során autonóm robotokat, valamint emberekkel szorosan együttműködő társaikat, úgynevezett kobotokat használnak, és az anyagmozgatást így igyekeznek automatizálni. Az alelnök úgy véli, a legfontosabb elem mégis a dolgozók képzése, hogy megfelelő rendszert alkosson a modern technológia az emberi munkával. A korábban egy-egy feladatot ellátó dolgozók mára mindenféle tevékenységhez értenek az adott munkacsoporton belül, így a világgazdaság helyzete által megkövetelt rugalmasság biztosítható. A módszer működni látszik, a dolgozók könnyedén tanulnak, ha minden elvégzendő tevékenységüket egy adott munkacsoporton belül határozzák meg. A jelentős fejlesztések jövedelmezőségéhez, nagy darabszámban szükséges gyártani, és hosszú távra kell berendezkedni, hogy a munkacsoportok megalkotásával eltöltött plusz idő is megtérüljön. A Metro Molds & Design ezek alapján nemcsak műanyag alkatrészeket gyárt, hanem szervezési víziója által új normát is létrehozhat a nehéz időket élő iparban — írta meg az IndustryWeek.

Kiemelt Partnereink