Gyártósor A halpikkelyek vezethetnek el a jövő anyagaihoz

A halpikkelyek vezethetnek el a jövő anyagaihoz

autopro.hu/V.M. | 2020.06.25 13:17

A halpikkelyek vezethetnek el a jövő anyagaihoz

Fotó: Pexels

A Kaliforniai Egyetemhez tartozó Lawrence Berkley Nemzeti Laboratórium kutatóit lenyűgözte a halpikkelyek rugalmassága és erőssége. Röntgensugarakkal végzett vizsgálataik során megtudták, hogy a pikkelyek minek köszönhetik előnyös tulajdonságaikat, és hogy egy hasonló tulajdonságú szintetikus anyag milyen szerkezettel kellene, hogy rendelkezzen.

Hirdetés

A kutatók tudták, hogy a pikkelyek egy keményebb külső, valamint egy puhább belső rétegből épülnek fel, továbbá, hogy egyszerre erősek és hajlékonyak. Mikor például a pikkely egy ragadozó fogával találkozik, a külső rétegnek kell ellentartania, míg az energia elnyeléséről a belső réteg gondoskodik.

A kutatók röntgensugarakat használva készítettek több nanométeres felbontású képeket, hogy megfigyelhessék a pikkelyek változásait nyomás hatására. Mint kiderült, a pikkelyt alkotó rostok, amik kollagénből, illetve ásványi anyagokból állnak, úgynevezett Bouligand struktúrát alkotnak. Ennél az anyagszerkezetnél az egymás fölött lévő rostrétegek egymáshoz képest kissé elforgatva helyezkednek el, és nyomás hatására a rétegek eltérő irányba fordulnak el. „Ezt adaptív rotációnak hívják” – magyarázta Robert Ritchie, a Kaliforniai Egyetem anyagtudományi és –mérnöki professzora, aki ezután azt is elárulta, hogy a kisszögű röntgenszórás technológiáját használva a pikkelyeket röntgensugarakkal világították meg, aminek köszönhetően valós időben figyelhették meg a rostok mozgását.

Az emberi bőrt alkotó kollagén rendezetlensége ezzel szemben Ritchie szerint egy tál spagettihez hasonlítható, ami nagyon ellenállóvá teszi a tépő jellegű behatásokkal szemben. A pikkelyek szerkezete sokkal rendezettebb, de így is hatékony védelmet nyújtanak az állatnak.

Kiválóan kapcsolódó rétegek

A halpikkelyek egy másik figyelemre méltó tulajdonsága a kemény és puha rétegek közti sima átmenet. A rétegek élesen elkülönülnek, ugyanakkor mégis szorosan illeszkednek egymáshoz.

A pikkelyek tulajdonságainak jobb megismerése után a következő lépés azok reprodukálása egy új anyagban. Ritchie szerint a 3D nyomtatás szolgálhat megoldással a természeteshez hasonló, tehát rugalmas, egyúttal erős anyagok alkotásában – írta meg a Machine Design.

Kiemelt Partnereink