Gyártósor A gyártást és a raktárlogisztikát is átformálhatja a virtuális valóság

A gyártást és a raktárlogisztikát is átformálhatja a virtuális valóság

autopro.hu/V.M. | 2021.01.16 12:21

A gyártást és a raktárlogisztikát is átformálhatja a virtuális valóság

Fotó: Pixabay

Bár viszonylag nagy médiafigyelem irányul rá, a virtuális valóság (VR) egyelőre nem tudott széleskörűen elterjedni, olcsóbbá válásával és fejlődésével azonban a szórakoztatóiparban, illetve a gyártószektorban is komoly növekedés előtt áll. A technológiát már ma is sikeresen alkalmazzák a kutatás-fejlesztésben, a mérnökképzésben és a targoncák távolról irányításában.

Hirdetés

A számítási kapacitás elégtelensége jelentősen korlátozza a virtuális valóság professzionális alkalmazási lehetőségeit, a változás azonban már elkezdődött. Ezt az is jól mutatja, hogy míg 2018-ban a gyáriparban 924,7 millió dollár értékben értékesítettek virtuális valóságon alapuló eszközöket, addig a piac értéke 2026-ra 14.887 millió dollárra nőhet, ami 39,2 százalék átlagos éves növekedésnek felel meg.

A gyártóüzemekben és a raktárakban is egyre elterjedtebb a virtuális valóság, amit számos feladat elvégzésére használnak. A technológia a kutatás-fejlesztésben is jó szolgálatot tehet. Az Audi például az e-tron GT készítéséhez, a Volvo pedig az autói biztonságosabbá tételéhez használja azt, de akár a gyógyszerfejlesztést is segítheti a molekulák közti reakciók vizualizálásával.

A virtuális valóság emellett a dolgozók képzésében is kulcsszerephez juthat. A mérnököket, technikusokat és operátorokat egyre több vállalatnál képzik a technológiát használva, lehetővé téve a tanulóknak, hogy anélkül ismerkedjenek új feladataikkal, hogy a fizikai környezetben veszélynek tennék ki magukat vagy másokat. A járványvédelem szempontjából plusz előny, hogy a megoldás a fizikai távolságtartásban is segíthet.

A helyszíni szemléhez sem kell utazni

Továbbá, a koronavírus-járvány kitörését követően a virtuális valóság a robotikai tanácsadók munkáját is segíteni kezdte, mivel általa azok személyes felkeresés nélkül mérhették fel a modernizálásra szoruló üzemeket.

A technológia persze másoknak is elérhetővé teheti a távoli munkavégzést, a raktári dolgozók például a targoncákat vezérelhetik a távolból. A járvány alatt ez a megoldás lehetővé tette, a raktári folyamatok hatékonyságának növelését, a dolgozók fizikai biztonságának javítását, egyúttal, hogy azok is elláthassák az operátori feladatokat, akik korábban nem voltak rá képesek.

A virtuális valóság azonban nem csupán a raktárak működtetését, hanem azok megtervezését is támogathatja a Manufacturing Global cikke szerint. A 3D-s terveken kiválóan szimulálhatóak a különböző változtatások, mint például egy új daru elhelyezésének hatásai.

Meg kell dolgozni az eredményért

Jól látható, hogy a virtuális valóság technológiája számos területen segítheti a gyártóvállalatokat. A technológia implementálása ugyanakkor nem egyszerű feladat. A munkavállalókat képezni kell, esetleg újakat kell felvenni, ki kell választani a megfelelő alkalmazási területet, valamint az ahhoz illő megoldást, ezenkívül a 3D modelleket is el kell készíteni. Amennyiben azonban minden lépést megfelelő körültekintéssel végzünk el, a virtuális valóággal egy termelékenységet, és akár a biztonsági szintet is növelő eszközhöz jut a vállalat.

Kiemelt Partnereink