Gyártósor A fejlett robotika segít kezelni a termékek sokféleségét

A fejlett robotika segít kezelni a termékek sokféleségét

autopro.hu/D.Á. | 2020.09.27 08:23

A fejlett robotika segít kezelni a termékek sokféleségét

Fotó: KUKA

A vásárlók egy-egy terméktől egyre inkább azt várják, hogy az a lehető legpontosabban megfeleljen igényeiknek felesleges tulajdonságok nélkül. Ebből következik, hogy rendkívül sokféle, kisebb szériában gyártott termékre van igény, amik azonban technológiailag egyre bonyolultabbak, így készítésük még legtöbbször emberi munkát igényel. Képesek lesznek a robotok is olyan könnyen alkalmazkodni, mint az emberek?

Hirdetés

A bonyolult, egyedi gyártási feladatok ellátásához nagy szükség van fejlett, automatizált rendszerekre, amelyek a mostaniakkal ellentétben gyorsan képesek átállni egyik komplex feladatról a másikra. Az új rendszerekkel nem lenne szükség túlzottan összetett, ezáltal drága infrastruktúrára, és a gyáraknak sem kellene sokat dolgozniuk egy-egy átállással. A megoldás a fejlett robotikában rejlik.

Út a fejlett robotokig

Számos gyár támaszkodik futószalagokra, a nyersanyagoktól a kész termékekig mindent ezek szállítanak. Mikor azonban rengeteg különböző terméknek megannyi, folyton változó irányba kellene haladnia, ez az út nem járható. Alternatívát az automata szállítójárművek (AGV) és az autonóm mobil robotok (AMR) jelentenek a hozzájuk kapcsolódó fejlett szoftverekkel és alkalmazás-fejlesztési platformmal.

A cél, hogy viszonylag könnyedén mozogjanak az anyagok a gyárban, ehhez azonban nem elég a robotokat beszerezni, ugyanis további nagy összegű befektetést jelent megfelelően koordinálni és a körülményekhez optimalizálni őket. Ezek a fejlett megoldások általában fokozatosan épülnek be egy gyár folyamataiba. A Siemens szakértői szerint ez négy lépésben szokott megvalósulni.

Belépő szint

Elsőként fix robotok működnek, melyeket emberek programoznak be meghatározott feladatok meghatározott helyen és időben elvégzésére. Ez akkor működőképes, ha minimális változtatások mellett nagy darabszámú gyártás zajlik. Ha bármilyen módosítás szükséges, a robotokat le kell kapcsolni és kézzel újra programozni, ami időkiesést okoz.

A veteránok szintje

A második szinten áll jelenleg a legtöbb gyártó – a termékeik digitális ikertestvérének segítségével szimulációk és algoritmusok készíthetők a teljes gyártósor ellenőrzésére, folyamatok jóváhagyására és robotok gyors, csoportos, digitális átprogramozására.

A pionírok szintje

A harmadik fázis során a gyártás egyre nagyobb részében van jelen az automatizáció. A digitális iker koncepciója az IoT szenzorok adataival kibővítve lehetővé teszi azt a feladatalapú programozást, amely során egyszerű parancsokkal automatikusan állíthatók át a robotok a fizikai környezet és a digitális iker teljes összhangja mellett.

A látnokok szintje

Az utolsó állomás elhozná a robotok szinte teljes autonómiáját. Itt az AGV-k és AMR-ek már igazán hatékonyan működnek együtt, rugalmas árumozgatást tesznek lehetővé, ezzel leváltva a helyhez kötött futószalagokat és lineáris gyártási láncokat. A gyártás átállításakor elég csupán megadni a készülő termékek darabszámát és a szükséges variációkat, a rendszer pedig automatikusan kikalkulálja a gyártás legoptimálisabb módját.

A szoftver meghatározza, honnan, milyen, hány darab alkatrészre lesz szükség, és melyik munkaállomás lesz képes a leghamarabb munkába állni, majd legyártani a szériát, illetve, ha például karbantartás miatt az nem elérhető, milyen alternatívák vannak. Az előnyök kiterjednek a beszállítói és viszonteladói láncra is, ha azok is elkezdik használni a technológiákat, ezzel a gyár megfelelő működését segítve.

Nem kell mindent egyszerre

Nem feltétlenül kell megvárni a teljes gyárat, gyártásszervezést lefedő fázist, ha AGV-k és AMR-ek beemeléséről van szó. Egyes vállalatok embereket követő és kisegítő, félautomata raktári gyűjtőjárműként használják őket.

Az adott gyár működésétől függően közel végtelen variációban optimalizálhatóak a fejlett robotikai rendszerek, ezért fontos a digitális ikrek átfogó megoldásába fektetni – áll a Manufacturing Global cikkében.

Kiemelt Partnereink