Gyártósor Veszélyre figyelmeztet a GE-CO: a kis cégek is érzik a konjunktúrát, fel is hígítják a piacot

Veszélyre figyelmeztet a GE-CO: a kis cégek is érzik a konjunktúrát, fel is hígítják a piacot

Uzoni Ábel | 2018.06.06 08:38

Veszélyre figyelmeztet a GE-CO: a kis cégek is érzik a konjunktúrát, fel is hígítják a piacot

Megkerülhetetlen szereplő a CNC- és lemezmegmunkáló központok értékesítésének piacán a GE-CO Hungary Kft., amely a sokoldalú Maxiem 1530-as vízsugaras berendezéssel mutatkozott be az idei Ipar Napjai szakkiállításon. Mint a cég képviselői elmondták, rendkívül biztató, hogy sok fém- és gépipar felé szakorientált diákot köszönthettek az érdeklődők között. Lehet, hogy egy napon ők tehetnek javaslatot főnöküknek arra, hogy kitől és milyen gépet szerezzenek be a precíz ipari megoldásokhoz.

– Milyen gépet hoztak a kiállításra?
Holczer Dávid, területi képviselő (a nyitóképen balra): Az amerikai gyártmányú OMAX Maxiem vízsugaras géppel jöttünk ki. A cég a világ három legnagyobb gyártója között van, és egyben a vízsugaras vágás technika úttörője. Magyarországon a GE-CO az egyedüli forgalmazója és szervizelője a terméknek. Ezzel a géppel gyakorlatilag minden anyag nagy pontossággal vágható, ebből adódóan a vevőkör is nagyon széles. Előnye, hogy hidegen vág, hő nem keletkezik, az élek nem edződnek meg, így akár utómegmunkálás nélküli kész terméket gyárthatunk vagy előnagyolt darabot adhatunk át további CNC-megmunkálásra.

– Kikből kerültek ki a komoly érdeklődők az Ipar Napjai kiállításon?
H.D.: Sokéves kiállítási tapasztalatból mondom, hogy az Ipar Napjain nemcsak a döntéshozókkal találkozunk, hanem iskolásokkal, operátorokkal is. Ennek nagyon fontos szerepe van, mert meg lehet velük ismertetni a legkomolyabb, legfejlettebb megmunkálási módszereket.
Egedy Barna, területi képviselő (a nyitóképen jobbra): Ezek a gépek számítógépes ismereteket kívánnak. Manapság előfordul, hogy azért nem tudtunk gépeket eladni, mert nincs a vevőnél olyan, aki tudná kezelni. Ha a gépet kezelővel tudnánk adni, több gépet tudnánk értékesíteni.

– A GE-CO szerint hogyan lehet áthidalni ezt a hiányt?
E.B.: Egyértelműen képzéssel. Ezért is jó, hogy a tanárok kihozzák a diákjaikat a kiállításra, és bemutatják az új technológiákat. Szeretném megemlíteni, hogy a kiállításon bemutatott vízsugaras gépből a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek is adtunk már el egyet. Ahogy hallottuk, a diákok a könnyű kezelhetőség miatt szeretik a gépet, és nyilván később munkát vállalva is emlékeznek majd rá.

– Hogyan győzik meg partnereiket, hogy ideje a beruházásnak, és hogy biztos megtérülés várható a korszerű technológia beépítésével?
E. B.: Furcsa módon nem mindig az ügyfélnek, hanem nekünk van nagyobb tapasztalatunk abban, hogy mire képesek a gépeink, ráadásul látjuk, hogy az ügyfél mit gyárt, milyen üzemmel rendelkezik. Hozzáértéssel tudunk segíteni a megfelelő gép kiválasztásában a továbblépéshez. A célunk nem az, hogy mindenáron eladjunk egy gépet, hanem, hogy az ügyfél maximálisan elégedett legyen. Ezt a számok is alátámasztják, az új gépek hetven százaléka régi ügyfelekhez megy. A szlogenünk, miszerint Toljuk az ipart, így azt is jelenti, hogy segítünk az iparág szereplőinek a minél jobb eredmények elérésében.
H. D.: Ügyfeleinknek a legmegfelelőbb megoldásokkal szolgálunk a legkedvezőbb feltételek mentén.

– Nyilván a részmegoldás sem megoldás, de mi történik, ha az ügyfélnek nincs pénze a legfejlettebb, legsokoldalúbb gép megvásárlására?
H. D.: Szerencsére a gépparkunk elég széles, és rálátunk arra, hogy az ügyfél mit gyárt. A vízsugaras gép főként a többfajta anyagot is megmunkáló célgépgyártás, alkatrészgyártás területén használatos, tehát nem biztos, hogy egy ebben érdekelt félnek a plazmasugaras vagy fiber sugaras gépet fogjuk ajánlani.
E. B.: Az idő nagyon fontos tényező, és ha a munkadarabot a vízvágóval le tudom nagyolni, hogy kevesebbet kelljen forgácsolni, annál gyorsabbá válik a gyártás. A gépet rentábilisabbá tudja tenni a bérgyártás is, mert ma a piacon egyre emelkedőbb tendenciát mutat a bérmunkaigény. Minden szereplőnek az az érdeke, hogy jó minőségű munkadarabot adjon vissza a bérgyártatónak. Így érdemes a legfejlettebb technológiát beszerezni.

– Tehát a kereskedők látnak rá legjobban, hogy a bérmunkát hol, kinél lehet elvégezni leggyorsabban?
E. B.: Ez így van, és sokan hívnak is minket, hogy hol, melyik ügyfélnél látunk éppen szabad kapacitást.

– Lehet látni és érezni az ipari konjunktúrát régiós szinten is?
E. B.: Az autóipar változóban van. A beszállítók attól tartanak, hogy munkájuk egy részét elvesztik amiatt, hogy megjelennek az elektromos autók. Persze egyáltalán nem biztos, hogy jogos ez a félelem, de nyilvánvaló, hogy ha megjelennek az elektromos autók, azzal kevesebb hagyományos alkatrészre lesz szükség. Nem beszélve arról, hogy egy elektromos járműben ötödannyi alkatrész van.
H.D.: Gépkereskedelmi szempontból viszont ideális a helyzet, szinte túl ideális, mert kicsit fel is hígult emiatt a piac. A GE-CO Hungary konkurenciája így nagyobb, mint pár évvel ezelőtt, mert most már a kínai, indiai gépek is a piacon vannak. Sokan megérezték, hogy a nagyobb tortából több szeletet ki lehet hasítani. Sok kis cég is elindult, amely azonban nem tud szervizhátteret nyújtani. Nem megnyugtató, és nem is életszerű, hogy egy kínai gyártó ide telepíti a gépét és több ezer kilométer távolságból nyújt szerviztámogatást. Mi állandó szervizcsapatunkkal 24 órán belül meg tudjuk kezdeni a javítást. Összességében egy olcsóbb, de felhígult piacot látunk.

– Ez nem kényszeríti arra a GE-CO-t, hogy beemeljen kínálati palettájába egy olcsóbb kínai márkát?
H.D.: A kínai gépek jelenlegi műszaki felkészültsége még nem illeszkedik az ügyfeleink igényeihez.

Kiemelt Partnereink