Gyártósor Paradicsomból készülhet autóalkatrész

Paradicsomból készülhet autóalkatrész

MTI | 2014.06.11 12:22

Paradicsomból készülhet autóalkatrész

Paradicsomrostokat használna a Ford az autógyártásban, hogy új, környezetbarát alternatívát nyújtson az alkatrészpiacon - közölte az autógyár.

Hirdetés

A Ford a Warren Buffet milliárdos befektető tulajdonában lévő Heinz ketchupgyárral működik együtt abban a tesztben, amelynek során a piros szósz melléktermékéből, a paradicsomhéjból vezeték- és pénzérmetartókat készítenek. Azt remélik, ha a kőolajalapú műanyagokkal szemben növelik a növényi alapú műanyagok használatát, akkor ezzel mérséklik az autógyártás környezetkárosító hatásait.
"Mellékterméket igyekszünk felhasználni, hogy a járműveinkbe újrahasznosított anyagokat építsünk be, és közben az autók súlyát is csökkentsük" - mondta Ellen Lee, a Ford Plastics kutatója.

Egyszerűsített ábrán a folyamat

Az anyag - cseppet sem vonzó külseje miatt - egyelőre csak rejtett alkatrészek készítésre alkalmazható, ám a cél az, hogy kellemesebb látványt nyújtson. A Ford csaknem két éve kezdett együttműködni a Heinz, a Coca-Cola, a Nike és a Procter & Gamble cégekkel, hogy felgyorsítsa a növényi alapú műanyagok gyártását. Lee szerint a paradicsomon kívül a jövőben kókuszdióból, rizsszemek héjából, pitypanggyökérből, sőt fából is készülhetnek autóalkatrészek, melyekkel fenntartható alternatívát biztosíthatnának.

Kiemelt Partnereink