Gyártósor Automatizált kaméleonnyelv a Festótól

Automatizált kaméleonnyelv a Festótól

Festo | 2019.04.25 15:39

Automatizált kaméleonnyelv a Festótól

A bionikus megfogóval a munkadarabok felszedése éppen úgy történik, ahogy a kaméleon nyelve felkapja a rovarokat – ez a Festo DHEF adaptív megfogójának működési elve. Az egyedülálló megfogó számos különböző alakú tárgyat képes felszedni, összegyűjteni, majd letenni anélkül, hogy közben kézzel bármit át kellene állítani.

Hirdetés

A DHEF adaptív megfogójának szilikon vége képes gyakorlatilag bármilyen alakú tárgyat beborítani és megfogni. Ezáltal stabil és formához illeszkedő fogás jön létre. Az elasztikus szilikonnak köszönhetően a megfogó precízen alkalmazkodik számos különböző alakzathoz. Ha az adaptív megfogót pneumatikus hajtással egyesítjük, akkor a biztos fogáshoz minimális energiára van szükség.

Alaktalan, lekerekített és szenzitív

A jelenleg piacon kapható, csak bizonyos alkatrészeket megfogni képes mechanikus megfogókkal szemben az adaptív megfogó hihetetlenül rugalmas. Ez a megfogó bármilyen alakú, akár gömbölyű alkatrészeket is képes szabadon mozgatni. Az élek kiiktatásával a megfogó a törékeny tárgyakat – például légfúvókákat vagy élvédőket – is képes ideális módon megragadni. A megfogó egyetlen mozdulattal képes több darabot is felvenni – például anyacsavarokat egy edényből.

Ez azt jelenti, hogy a bionikus megfogó segítségével a klasszikus gépgyártásban, az elektronikában, az autóiparban, vagy a csomagolóberendezéseknél használt kisebb alkatrészek is kiválóan mozgathatók.

Praktikus termékjellemzők

A megfogóhoz egy elasztikus szilikonmembrán tartozik, ami rugalmas és kiválóan idomul a különböző formákhoz. A megfogó sűrített levegővel és integrált levegőcsatlakozásokkal ellátott egységesített robotfelülettel kiegészülve az automatizálás praktikus elemévé válik. A pozícióérzékelést szolgáló szabványos szenzorfoglalat, valamint a fogófej egyszerű cseréjét lehetővé tevő bajonettzár további hasznos kiegészítői ennek a megoldásnak.

A természetről modellezve

A kaméleon nyelve az erő és formához idomulás egyedülálló kombinációja, mely akkor figyelhető meg, amikor az állat rovarokra vadászik. Amikor a kaméleon megpillantja prédáját, a nyelve úgy csapódik ki, mint egy gumiszalag. Mielőtt a nyelv hegye elérné a rovart, középen visszahúzódik, miközben az élei továbbra is előrefelé haladnak. Ezáltal a nyelv a préda alakjához és méretéhez idomul, majd erősen körülöleli azt. A préda a nyelvhez ragad, melyet aztán a kaméleon visszaránt éppúgy, ahogy egy horgász, amikor kapása van. Az Oslói Egyetemről érkezett, a Festo Bionic Learning Networkhöz csatlakozott kutatók ezeket a megfigyeléseket alkalmazták a FlexShapeGripper elnevezésű megoldás prototípusának kidolgozásához.

További információ a Festo oldalán.

Kiemelt Partnereink