Gyártósor A varrat elárul mindent

A varrat elárul mindent

Kuthi Áron | 2019.05.17 09:25

A varrat elárul mindent

Harmincnál is több fém- és műanyaghegesztéssel foglalkozó, valamint hegsztőelektródákat és segédanyagokat forgalmazó cég mutatkozik be az idei Mach-Tech-Ipar Napjai szakkiállításon a D pavilonban. Ezek jó része robothegesztő állomásokat hozott, előre vetítve a fejlődés irányát, ám mint minden más szakmában, itt is elkel az alapos szaktudás, a szakma alapjainak beható ismerete.

Az egyik legnagyobb hegesztéstechnikai standon egész nap fénykardozik öt Daihen hegesztőrobot. A cég, amely ezeket a gépeket kiállította, egyszerre kötődik Japánhoz és Szlovéniához. A szlovéniai Lendván egy nagy múltú gépgyártó működik, a Varstroj. Ezt vásárolta meg 2014-ben a világ legnagyobb hegesztőrobot-gyártó vállalata, a japán Daihen. A Daihen Varstroj zalaegerszegi márkaképviselete is jelen van az expón, Kurucz Péter ügyvezető elmondása szerint az utóbbi időben meredeken nőtt az érdeklődés a robotok iránt. Ennek főként a munkaerőhiány az oka. A cég szerint ma alig győzik a munkát az üzemek, „rengeteg munka kallódik a piacon, tele van mindenki megrendeléssel”. Vélekedésük szerint a versenyképesség legfőbb záloga a minőség folyamatos tartani tudása. A legújabb Daihen-fejlesztést, a Synchrofeed-technológiát is ők forgalmazzák. Ez a hegesztési eljárás minimális hőbevitellel, fröcskölésmentesen kiemelkedő hegesztési sebességet biztosít.

Szlovéniát egyébként szeretik a japán robotgyártók, épp egy hónapja érkezett hír arról, hogy a Yaskawa Robotics a dél-szlovéniai Kocevjében nyitott robotgyárat és kutató-fejlesztő központot ötven mérnökkel.

Az Ipar 4.0 itt is beköszön

„A varraton múlik minden. A varrat a technológián, ez pedig a munkaeszközön, legyen az robot vagy kézi hegesztés” – mondja Kovács László, a kecskeméti Syn Tig Hegesztéstechnika Kft. ügyvezetője. Ők többek között elhoztak egy plexiüveg mögött működő, ördögien gyors Panasonic hegesztőrobotot is, amely állandó látványossága a kiállításnak. Véleménye szerint az autóiparban a nagy darabszámok miatt ma már elengedhetetlen a robot alkalmazása, hiszen egy lökhárító-elemen is legalább ötven hegesztési pont van. A technológia ott tart, hogy egy hegesztőrobot által végzett minden egyes varrat hegesztési paramétere visszakereshető, így a rontott sorozatok azonosíthatók, a beállítások így módosíthatók. Vagyis az adatgyűjtés, adatelemzés, adattárolás ebbe az ágazatba is betört, az Ipar 4.0 meghódította a hegesztés területét.

Felvetettük, hogy hegesztő technikusokat a mai piacon nagyon nehéz találni. Az ügyvezető ezt csak megerősíteni tudta, és azzal válaszolt, hogy bár egy robot programozását akár három nap alatt is meg lehet tanulni, magas programozási készség elsajátításához évek kellenek, és itt már jól jön egy mérnök diploma.

Egy másik kiállító cég több mint harminc éve pályán lévő szakembere viszont kicsit sötétebben festette le a szakma mai állását. A legnagyobb probléma valóban a szakképzett munkaerő totális hiánya. A cégek így azokat a képzetlen embereket veszik fel, akikben látják a technikai affinitást, viszont legfeljebb a házon belüli betanítás az eredményes. A hegesztő technikusi szakképzésről lesújtó véleménye volt, mint mondta, sajnos ide leginkább a motiválatlan, „okostelefonjukat állandóan nyomkodó” fiatalok kerülnek.

Csaphegesztés, SRM, ARCLINE

A Soyer Magyarország csaphegesztés-technológia gyártói vezérképviseletként jelent meg a szakkiállításon.A német vállalat Székesfehérváron működő vezérképviselete az átmenőfurat-mentes rögzítéstechnikában aktív. Ügyfeleik egy része autóipari beszállító, de például építőipari csoportoknak is szállítanak. Igyekeznek a legkülönfélébb, csaprögzítéssel készülő alkatrészek hegesztési munkáját kiszolgálni, egészen a nagy szériás kábelköteg-bilincsektől a pár darabos, egyedi króm díszítőelemekig, emblémákig, ez utóbbiakat főként oldtimer-felújításokhoz szállítják.

Újdonságként kínálják az SRM-technológiás hegesztőpisztolyt, amely egyenletes varratot tud biztosítani. Kínálnak kulccsal biztosított berendezéseket is, amelyek lényege, hogy a kezelő csak ki- és bekapcsolni tudja a gépet, a hegesztés paramétereit (például feszültség, áramerősség, hegesztőidő) nem tudja változtatni, így a munka minőségét ezzel az egyszerű megoldással biztosítani lehet. Ez a szempont autóipari beszállítóként központi jelentőségű, mert a megrendelő nem fogja átvenni a nem megfelelő varratú alkatrészeket. Székely Zoltán ügyvezető az Autoprónak elmondta, mivel a gépkezelők gyakran cserélődnek, a kulcsos megoldás hatékony eszköze a minőség garantálásának.

A Hungexpo a szakkiállítás megnyitóján kiosztotta az innovációs nagydíjakat. A hét nagydíj közül az egyiket a LINDE Gáz Magyarország Zrt. kapta az ARCLINE® Plus Pole TIG DC+ hegesztési technológia kidolgozásáért. Ez az alumíniumos technológia tudja hozni a hagyományos TIG-védőgázos hegesztési minőséget a MIG-MAG technológia sebessége mellett. Az összehasonlítás végett egy 6 mm-es anyagvastagság mellett a TIG esetében 19 cm/min, az Arcline esetében 47 cm/min teljesíthető . Ez már közel azonos a MIG-technológiával elérhető 47-50 cm/min sebességgel. Ilyen anyagvastagság esetén ez a technológia nem igényel élletörést sem, vagyis gyorsítható a megmunkálás, kevesebb hozaganyaggal valósítható meg a porózusmentes hegesztés.

Kiemelt Partnereink