Gyártósor 3D nyomtatással csökkenti gyártási költségeit a Nissan

3D nyomtatással csökkenti gyártási költségeit a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2021.06.23 16:21

3D nyomtatással csökkenti gyártási költségeit a Nissan

Fotó: BCN3D Technologies

A 3D nyomtatás alkalmazására sokféle lehetőség kínálkozik az autóiparban az új járművek tömegének csökkentésétől kezdve a veterán autók alkatrészeinek pótlásán keresztül egyes gyártósori berendezések készítéséig. A Nissan barcelonai összeszerelőüzemében műanyag szerszámokat készítenek az additív gyártási technológiával.

Hirdetés

A barcelonai üzem gyártósorához eddig mintegy hétszáz különböző összeszerelést segítő szerszámot állítottak elő helyi 3D nyomtatókkal. A technológia segítségével a szerszámok elkészítési és szállítási idejét egy hétről egy napra sikerült csökkenteni, míg a költségeket a huszadukra szorították le.

A barcelonai egységben minden évben körülbelül száz szerszámot és szerszámbefogót állítanak elő additív gyártással. A 3D nyomtatás előtt a Nissan a prototípusokat és az új típusú szerszámokat a tradicionális gyártási módszereket használó beszállítóival készíttette el. Ez megnövelte a költségeket, valamint a legyártási időt is, továbbá a vállalat nem volt elégedett partnerei megbízhatóságával, amellett pedig a rugalmasság is alacsony fokú volt.

Mikor 2014-ben elkezdték a 3D nyomtatás alkalmazását, az elsőként elkészített szerszámokat körülbelül négyszáz euróba került volna CNC gépekkel elkészíttetni, így az új asztali 3D nyomtató mindössze három szerszám után behozta az árát.

A Plastics Today cikke szerint az első jó tapasztalatok után a barcelonai üzem további asztali nyomtatókat szerzett be a spanyol BCN3D Technologies-től. A nyomtatókkal a független duál extruder technológiájuknak köszönhetően az alkatrészek kétszer olyan gyorsan készíthetőek el, mint az egy extruderes berendezésekkel, növelve a produktivitást.

A legkülönfélébb feladatok elvégzésében segít

Az egyik 3D-nyomtatott eszköz a szélvédő megfelelő pozicionálását segíti azáltal, hogy megfelelő távolságot tart az A-oszlop és az üveg között. A termoplasztikus poliuretánból készült eszköz 100 x 120 x 80 milliméter átmérőjű, elkészítése mindössze 14 órába és nyolc euróba került.

Egy másik eszköz a típusjelzés pontos elhelyezését segíti. Geometriáját úgy tervezték, hogy az autó oldalára feltéve lehetővé tegye a típusjelzés pontos pozicionálását. A felhelyezési műveletet segíti, hogy a 300 x 80 x 3 milliméteres eszközben egy mágnes van, amivel a típusjel feltétele alatt stabilan rögzíthető az autó fémlemezéhez.

Fotó: BCN3D Technologies

Egy harmadik additív gyártási eljárással készített eszköz a fúrók pontos pozicionálására szolgáló szerszámbefogó. A minőség konzisztenciájának megtartására szolgáló, öt részből felépülő eszköz 1000 x 400 x 15 milliméter átmérőjű. Öt darab, ABS-ből készült részét egyenként 15 órába és 21,5 euróba került kinyomtatni.

Kiemelt Partnereink