Gyártósor 3D nyomtatással csökkentené az űrkutatás költségeit a NASA

3D nyomtatással csökkentené az űrkutatás költségeit a NASA

autopro.hu/P.B. | 2020.12.21 06:19

3D nyomtatással csökkentené az űrkutatás költségeit a NASA

Tesztelés magas hőfokon a NASA-nál. | Fotó: NASA

Az additív gyártás segítségével csökkentené az űrkutatás költségeit és a projektek tervezési idejét a NASA. Az első tesztekre nemrégiben került sor, első körben a rakéták motorjainak egyes alkatrészeit készítené így a NASA.

Hirdetés

A NASA a napokban tesztelt magas hőmérsékleten néhány olyan alkatrészt, amit 3D nyomtatással (additív gyártással) készítettek rakéták motorjaihoz, egészen pontosan az égéstérben lévő fúvókákat gyártották így. Ezeket az eszközöket eddig hidrogénellenálló, nagyon erős ötvözetekből készítették, így csak hagyományos úton voltak előállíthatóak.

A magas edzettségű nikkelötvözetet lézerporos eljárással gyártották. Az additív gyártás e fajtája során lézersugarakkal olvasztják meg a fémporokat, hogy aztán tetszőleges formájú elemeket készíthessenek az anyagból.

Alapos tesztelés

Az additív gyártással készült alkatrészeket a NASA 23 magas hőmérsékleten zajló tesztnek vetette alá, összesen 280 másodpercig kellett állniuk a hőt az alkatrészeknek a tíz tesztnap során – írja a Machine Design.

A tesztek idején a mérnökök adatokat gyűjtöttek arról, hogy a „nyomtatott” alkatrészek hogyan reagáltak a magas hőmérsékletre és a magas nyomásra, ez alapján pedig kiszámolták, hogy a fúvókák megfelelően tudnának-e működni egy rakéta motorjának égésterében.

Tom Teasley, a tesztelésen részt vevő egyik mérnök elmondta, hogy az additív gyártás komoly fordulatot hozhat az űrtechnológia számára, hiszen olcsóbban és gyorsabban készíthetik így el a rakétákat. A most tesztelt eszközöket később Mars- és Hold-expedíciókon fogják használni.

Kiemelt Partnereink