Gyártók Zöldacél beszerzéséről állapodott meg a Ford

Zöldacél beszerzéséről állapodott meg a Ford

autopro.hu/V.M. | 2022.10.25 12:17

Zöldacél beszerzéséről állapodott meg a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Tata Steel hollandiai ága a Ford európai üzemeit 2030 után zöldacéllal fogja ellátni a kettő vállalat között létrejött előzetes megállapodás értelmében. A Ford ezáltal követi sok más olyan gyártó példáját, akik az acélbeszerzésben nyomnák lejjebb kibocsátásukat.

Hirdetés

Az indiai székhelyű Tata Steel a hollandiai IJmuidenben található üzemében fog zöld, vagyis fosszilis energiaforrások felhasználása nélkül előállított acélt készíteni. A Ford számára ebből a létesítményből fognak alapanyagot szállítani előre meg nem határozott mennyiségben és áron.

A Ford továbbá közölte, hogy alacsony karbonlábnyomú acél beszerzéséről is egyetértési megállapodást kötött több céggel, név szerint a Tata mellett a thyssenkrupp és a Salzgitter vállalatokkal. Az alacsony szén-dioxid-intenzitású acélt abba az új, elektromos SUV-be fogják beépíteni, amit 2023-ról Kölnben fognak gyártani.

Az autógyártó szerint a megállapodások hozzá fogják őt segíteni ahhoz, hogy 2035-re az európai létesítményei és ellátási láncai kibocsátásmentessé váljanak.

„Az ellátási láncainkon belüli fejlődés kulcsfontosságú, és a karbonsemleges acél használatával nagy lépést fogunk tenni afelé, hogy csökkentsük a járműveink szén-dioxid-lábnyomát” – idézi Sue Slaughtert, a Ford Európa beszerzési vezetőjét a Reuters.

Nincs egyedül a Ford

A Fordon kívül más autógyártók is felismerték a modern autókban nélkülözhetetlen acél esetében kínálkozó kibocsátáscsökkentési potenciált. Korábban már a Volkswagen, a Volvo Cars, a Volvo Trucks és a Mercedes-Benz is megállapodott karbonsemleges vagy alacsony karbonintenzitású acél beszerzéséről.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink