Gyártók Zipse: kockázatos csak az e-autókra építeni

Zipse: kockázatos csak az e-autókra építeni

autopro.hu/V.M. | 2022.04.19 12:17

Zipse: kockázatos csak az e-autókra építeni

Fotó: BMW Group PressClub Global

Oliver Zipse BMW-vezérigazgató nemrég az elektromos autókra fókuszáló stratégiák veszélyeire hívta fel a figyelmet, egyúttal rámutatva, hogy még mindig van piaca a tradicionális hajtású járműveknek.

Hirdetés

„A feljövőben lévő technológiát, az elektrifikációt vizsgálva óvatosnak kell lennünk, mert a folyamattal párhuzamosan egyre inkább függünk mindössze néhány országtól” – mutatott rá Zipse egy New-York-i panelbeszélgetésen arra a tényre, hogy az akkumulátor-nyersanyagok kínálata nagy részt Kínától függ.

Zipse ezenkívül a belső égésű motor kivezetésének egy másik veszélyére is felhívta a figyelmet: „Ha valalki nem tud villanyautót vásárolni, de szüksége van egy autóra, akkor azt mondanánk neki, hogy vezesse a régi autóját az idők végezetéig? Ha mi többé nem kínálunk belső égésű motort, valaki más fog.”

A BMW vezére már régóta érvel a belső égésű motor betiltása ellen, aminek lehetősége a világ egyre több fejlett országában és régiójában fogalmazódik meg.

A beszélgetés során Zipse aláhúzta a takarékosabb belső égésű motorok szükségességét, ami nyereségességi és környezetvédelmi követelményekből egyaránt ered.

Magas árakra kell berendezkedni

Az emelkedő energia- és nyersanyagárakkal kapcsolatban Zipse elmondta, hogy a vállalatoknak az árak magas szinten maradására kell készülniük a termeléshatékonyság javítása, illetve az újrahasznosítás fokozása által.

„Az árak most csúcson vannak. Lehet, hogy nem maradnak ott, de nem fognak visszaesni a korábbi szintjükre” – idézi Zipse szavait a Reuters. „Fontos, hogy mennyi energiát használunk, hogy mennyire van szükségünk, ahogy az újrahasznosítás is – mind környezetvédelmi, mind gazdaságossági okok miatt.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink