Gyártók Zajlik a Tesla berlini gyárának engedélyeztetése

Zajlik a Tesla berlini gyárának engedélyeztetése

autopro.hu/P.B. | 2021.12.21 15:21

Zajlik a Tesla berlini gyárának engedélyeztetése

Fotó: Tesla

Egyelőre még nem tudni, mikor kezdődhet meg a termelés a Tesla első európai gyárában, a Berlin melletti Grünheidében. Az engedélyeztetési eljárás még mindig zajlik, így az most már biztosra vehető, hogy idén nem nyithatja meg kapuit a gyár.

Hirdetés

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója októberi látogatása során abban reménykedett, hogy az első autók legkésőbb decemberben legördülhetnek a gyártósorokról a Gigafactory Berlin nevű üzemben. A kritikusok digitális meghallgatása után azonban nem világos, hogy Brandenburg állam pontosan mikor dönt a környezetvédelmi engedély megadásáról.

Az online egyeztetés befejezése után továbbra is ellenőrizni fogják az abban elhangzott kijelentéseket - közölte a potsdami környezetvédelmi minisztérium. Emellett a Tesla egyes dokumentumai is hiányoznak még a végső engedélyhez, így a hatósági eljárás még folyamatban van, tehát decemberben, azaz idén már nem fogja megkezdeni a termelést az üzem.

Nem sietnek a hatóságok

Axel Vogel brandenburgi környezetvédelmi miniszter még nem tud pontos időpontot megnevezni a döntés meghozatalára: ahhoz, hogy ezt jogilag biztonságos módon meg lehessen valósítani, az is szükséges, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő jelentések – mondta.

Eddig a Tesla több korai jóváhagyásnak köszönhetően építkezhetett. A mostani eljárás végén várhatóan megkapja az engedélyt a gyártó (erről korábban már nyilatkoztak a döntéshozók), ám a döntést nem fogják elsietni, minden szükséges dokumentumot megvárnak.

Mint ismert, környezetvédelmi csoportok többször is megpróbálták megsemmisíteni az építkezés előzetes engedélyeit. Többek között az ivóvízzel kapcsolatos problémáktól tartanak a zöldek, a Tesla azonban minden kifogást elutasít – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink