Gyártók Így várják a helyiek a grünheidei Tesla gyár átadását

Így várják a helyiek a grünheidei Tesla gyár átadását

autopro.hu/P.B. | 2021.10.12 07:21

Így várják a helyiek a grünheidei Tesla gyár átadását

Fotó: Google Maps

Hamarosan minden engedélyt megkap a Tesla Brandenburg tartománytól, és várhatóan még az idén elindíthatja a termelést első európai gigagyárában. A Gigafactory Berlin, a német fővárostól nem messze található Grünheide településen épült fel, ahol negyedannyian laknak, mint amennyien dolgozni fognak a gyárban – nem túlzás azt állítani, hogy alapjaiban változtatja meg a helyiek életét a gyár.

Hirdetés

Ahogyan az autopro.hu is beszámolt róla, várhatóan még októberben megkapja a végső engedélyeket a Tesla a német gigagyárának építésére, így pedig még az idei évben elindulhat a termelés a gyárban, ahol a tervek szerint félmillió autót gyártanak majd egy évben. A mögöttünk hagyott hétvégén Elon Musk is ellátogatott az átadás előtt álló üzembe.

A Gigafactory Berlin az autópálya mellett található, a helyi beszámolók szerint még úgyis kitűnik a környezetből a gyár épülete, hogy nem hivalkodó – ez nem csoda, korábban nem volt itt más, csak fenyők és puszta. A területet egyszer már kinézte magának a BMW, ám végül nem ott építette meg akkori gyárát – ennek az elhalt beruházásnak köszönheti a Tesla, hogy ideiglenes engedélyekkel, a német viszonyokhoz képest rendkívül gyorsan felépülhetett a gyár.

Igaz, ami Németországban gyorsan és már-már törtetőnek számít, az az Egyesült Államokból érkező Musk számára így is lassú volt – a kaliforniai vállalat tulajdonosa több ízben kritizálta a német bürokráciát az építkezés lassú haladása miatt. Közben az Automobilwoche arról ír, hogy a két év alatt felhúzott gyár óriási eredménynek számít abban a Németországban, ahol egyes esetekben még egy szélerőmű felépítése is hat évbe telik.

Környezetvédelmi aggályok

A Tesla németországi építkezését végigkísérte a környezetvédők elleni harc. A zöldek szerint az erdőirtás is túlzott környezetkárosítás, emellett egyes állatok élőhelyét veszi el az építkezés, sőt, a vízterheléssel is gondok lehetnek. A Tesla szerint minden rendben van, és valóban, eddig minden engedélyt megkapott a cég, de a vízkezeléssel kapcsolatos papírokat még várják.

A környezetvédők szerint felháborító az az eljárás, hogy engedélyek nélkül épült fel a gyár, hiszen azt ők is belátják, hogy így már nincs esélye annak, hogy visszabontassák a hatóságok az épületeket. Ugyanakkor többen úgy vélik, hogy nem szabadott volna felépülnie a gigagyárnak, mert az súlyosan rombolja a környezetet.

A település jól fog járni

Bár a a környezetvédők féltik a helyi vízkészletet, jó esetben nem lesz majd probléma a gyár és a környék vízellátásával. Viszont számos előnye lesz Grünheide számára az építkezésnek: új tűzoltóságot, iskolát és rendelőt is kap a település, valamint várhatóan jócskán megnövekszik majd a helyi ingatlanok ára, és a Berlinnel való tömegközlekedési kapcsolatai is javulnak a városkának.

Az érem másik oldala, hogy bizonyára nem marad az a csendes, természetközeli település Grünheide, ami volt. Ettől még a helyi polgármester szerint nem lesz „második Wolfsburg” a városból, azaz nem nő majd meg brutálisan a népesség – erre sem lehetősége, sem akarata nincs a helyieknek.

A helyi polgármester szerint a dolgozók fele Berlinből ingázik majd, de Brandenburg többi részéből, sőt, Lengyelországból is lesznek majd ingázók, és csak a gyár dolgozóinak néhány százaléka fog helyben lakni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink