Gyártók Volvo: néhány év kérdése az árak kiegyenlítődése

Volvo: néhány év kérdése az árak kiegyenlítődése

autopro.hu/V.M. | 2022.11.15 08:20

Volvo: néhány év kérdése az árak kiegyenlítődése

Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója az új EX90 bemutatóján | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars vezérigazgatója szerint már 2025-re, azaz néhány éven belül azonos szintre fognak kerülni a hagyományos és az elektromos hajtású autók árai, hála az akkumulátorok fejlődésének.

Hirdetés

Az autóipart terhelő inflációs nyomás az elektromos autók árának növekedésében is megmutatkozik. Ennek ellenére Jim Rowan Volvo-vezér úgy véli, hogy mindössze két-három év múlva a villanyautók már nem fognak többe kerülni belső égésű társaiknál.

A vezérigazgató egy stockholmi rendezvényen nemrég úgy fogalmazott: „Úgy gondolom, hogy az árak azonos szinten lesznek… 2025 környékén, amikorra már elegendő, az akkumulátorok árát csökkentő technológia fog rendelkezésre állni. A technológia lehetővé teszi majd a hatótáv növekedését. Kisebb akkumulátorok, de nagyobb hatótávolság kisebb költség mellett – el fogjuk ezt érni.”

Rowan szavaiból kitűnik, hogy nem az akkumulátorok árának általános csökkenésében, hanem a kisebb akkumulátorokban látja az árak kiegyenlítődésének kulcsát.

Már tervezőasztalon a következő elektromos Volvo

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Volvo nemrég mutatta be az XC90 SUV tisztán elektromos utódját, az EX90-et.

A bemutató alkalmával egy kisebb elektromos crossover érkezését is előre vetítette a gyártó, Rowan pedig csakugyan utalt egy kisebb, „városi autó stílusú” SUV-ra, amit 2023-ban fognak leleplezni. Az InsideEVs rámutat, hogy a kettő szóban forgó típus egy és ugyanaz lehet, továbbá, hogy az lehetővé teheti majd a svéd márkának a villanyautók nagyobb számban értékesítését.

A Volvo 2030-tól csak tisztán elektromos autókat tervez forgalmazni. Jelenleg az EX90 mellet az XC40 Recharge és a C40 Recharge modelleket kínálja teljesen elektromosként.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink